IMG_8492 Всемирното Православие - ПОЧИТАНИЕТО НА СВЕТИТЕ МОЩИ И ПРЕД МОЩИТЕ НА КОИ СВЕТЦИ МОЖЕМ ДА СЕ ПОМОЛИМ В ХРАМ “СВЕТИ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ”,  ГР. СОФИЯ  Мощи са останки на светии почитани от Църквата като светини изпълнени с благодат и обладаващи дар на чудотворство.

В творенията но светите отци на Християнската Църква намираме три причини за почитането на светите мощи на Божии угодници.

Те имат неотразимо религиозно-нравствено въздействие върху душата на човека. Напомнят за личността на светеца и увличат към подражание на благочестивите му подвизи.

Освен нравствено-назидателно почитание мощите имат и литургическо значение. Заедно със земната Църква в общението на любовта е и Небесната Църква. Общението на двете Църкви се изразява в молитвата, венец на която е Светата Евхаристия. Мощите на светиите са залог за участието им в нашата молитва.

И третата причина за почитането на мощите е учението на православната Църква за благодатната им сила. Тази причина е във връзка с най-дълбоките догмати на православната вяра – за Въплъщението и Изкуплението.

Във всяка Православна църква се съхраняват свети мощи. В някои църкви те са изнесени за постоянно поклонение, а някъде се изваждат само на храмов празник.

В столичния храм „Св. Седмочисленици“ се съхраняват мощи на двама от учениците на св. Кирил и Методий – св. Климент и св. Горазд , и на св. Харалампи.

Оскъдни са сведенията за светите мощи. Преди 25 години частица от мощите от лакътната част на св. Климент изчезва при неизяснени обстоятелства. Тогавашният председател на храма ставрофорен иконом отец Димитър Калев успява да измоли малки частици от мощите на св. Климент и св. Горазд.

Кутрето от мощите на св. Харалампи е предоставено в храма преди 15 години от жена, която разказва, че се е снабдила с тях от монах обитавал манастир от Пловдивска епархия.

Вярващите имат възможност по всяко време на деня да се поклонят на светите мощи изложени в специално оформен с дърворезба саркофаг.

Радостен е фактът, че храма притежава отскоро още една светиня -малка частица от мощите на св. Климент подарена през 2012 година от Божидар Димитров. Предстои да бъде положена в мощехранителницата при другите светини за поклонение.

Всеки, който дойде и се помоли със силна вяра пред светите мощи на славните ученици на славянските Първоучители и на св. Харалампи си тръгва радостен и укрепен от благодатната помощ на дивните посредници и ходатаи пред Престола на Всевишния.

IMG_8495 Всемирното Православие - ПОЧИТАНИЕТО НА СВЕТИТЕ МОЩИ И ПРЕД МОЩИТЕ НА КОИ СВЕТЦИ МОЖЕМ ДА СЕ ПОМОЛИМ В ХРАМ “СВЕТИ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ”,  ГР. СОФИЯ

Храмът „Св. Седмочисленици“ в София