DFF5734660052A6324A64CDD88FDF8FB Всемирното Православие -  СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА МАРИНА АСИСТИРА ПРИ ОПЕРАЦИЯТова се случило в едно кипърско семейство – тяхното малко дете на име Андрей било болно от левкемия. Необходимият за операцията трансплантат бил намерен след няколко телевизионни обръщения на родителите за помощ и семейството се подготвяло за пътуване до Тексас, Америка, където трябвало да бъде извършена операцията.

Преди да тръгнат родителите решили да позвънят в манастира „Света Марина” на остров Андрос за благословение. Игуменът на манастира архимандрит Киприян обещал да се помоли на светицата, за да получат нейната помощ по време на операцията.

След задължителните изследвания и подготовка на Андрей лекарите пристъпили към сложната операция. Преди започването на операцията при хирурга дошла една жена. Представила се като личен лекар на Андрей и помолила да присъства на операцията. Разговорът с жената не оставил в хирурга никакви съмнения, че тя е лекар. Той, макар и неохотно, се съгласил тя да присъства, но поискал да остави данните си при ординатора.

Неизвестната лекарка не само присъствала, но и помагала по време на операцията с указания. След завършване на операцията хирургът благодарил на всички. Когато се срещнал с родителите, им казал: „Всичко мина много успешно. Все пак не мога да разбера защо, след като имате такъв лекар за детето си, сте дошли при мен?” Удивени, родителите отговорили, че нямат лекар и нямат представа за какво става дума. Постарали се да я намерят, но лекарката я нямало никъде. Родителите пожелали да научат името ѝ, за да ѝ благодарят, като мислели, че това е някоя лекарка от Гърция или Кипър, проявила състрадание. Проверили при ординатора и останали безкрайно изумени, като видели подписа: „Марина от Андрос”!

Известно време всички стояли неподвижно. Сълзи на благодарност напълнили очите им. Спомнили си думите, с които ги напътил уважаемият игумен: „Благославям ви да заминете за Америка, а света Марина – в операционната”.

Семейството на вече оздравялото дете отива всеки път на празника на света Марина (17 юли) в манастира, за да благодари на светицата за спасението на Андрей.

(Из в. “Daily News” под заглавие “Miracle from Saint Marina in Andros island in Greece”)

КРАТКО ЖИТИЕ НА СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА МАРИНА

Св. великомъченица Марина била родом от Антиохия Писидийска. Била дъщеря на идолския жрец Едесий. За пръв път 12-годишна чула за Христа, повярвала и, още не кръстена, неустрашимо изповядвала вярата. Баща ѝ станал пръв неин гонител. По заповед на епарха Олимврий, комуто отказала да стане жена, 16-годишната Марина била бита тъй, че кръвта ѝ се леела. Прикована на стълб, раздирали тялото ѝ. Хвърлена в тъмница, раните ѝ по чудесен начин заздравявали. Изранена, обгаряли раните ѝ. Потопена в чобур с вода, за да я удавят, зарадвала се, че водата ще ѝ послужи за кръщение, и веригите ѝ паднали. Мнозина повярвали при тая гледка и били предадени на смърт. Накрая Марина била осъдена на посичане с меч през 270 г.

Тропар, гл. 1

Твоята агница, Иисусе, Марина, зове с висок глас: Тебе, Женихо мой обичам, и Тебе като търся, страдая, и се съразпъвам, и се съпогребвам с Твоето кръщение и страдам заради Теб, за да царувам с Тебе, и умирам за Тебе, за да живея с Тебе. Но като жертва непорочна приеми ме с любов, пожертвала се за Тебе: с нейните молитви, като милостив, спаси нашите души.

Кондак, глас 3:

С добрините на девството преукрасена, девице, с нетленни венци си се увенчала Марино, а с кървите на мъченичеството обагрена, просветила се с чудеса на изцерения, благочестно, мъченице, си приела почит на победа от твоето страдание.

 

Житие и песнопения от книгата на Траянополский епископ Иларион „Сияние на вечността” (вечен календар), изд. ПИК, Велико Търново, 1996 г.