912f4d Всемирното Православие - ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ВЪЗКРЕСЯВА МЮСЮЛМАНИН В СИРИЯЧудесата, които потресоха Дамаск и Саудитска Арабия (2004-2005 г.)

Разказва светогробският инок Игнатий, игумен на светата обител "Полето на пастирите", на които било възвестено Рождението на Спасителя Иисус Христос - наричано от арабите Бетахур (намиращо се близо до Йерусалим).

През декември 2004 г. един мюсюлманин от Саудитска Арабия разказал пред медиите една потресаваща история за това как е оживял и как от тогава е променил целия си живот. (Той разказал това по телевизията и радиото. Публикували го във всички вестници и списания в Саудитска Арабия, Палестина и, изглежда, в съседните области, а на арабски език – в интернет).

Един мюсюлманин се оженил за девойка, богата мюсюлманка, която обаче била безплодна. Минало време, но младата двойка нямала деца. Посетили много лекари в Саудитска Арабия, но без никакъв резултат. Родителите на младия човек му казвали да си вземе друга жена, без да оставя първата, защото техният закон позволява да имат до четири съпруги. Той бил толкова отпаднал и премного угрижен, че за да се разсее, взел накрая жена си и тръгнал да пътешества в съседна нам Сирия, за да се възстанови от умората и да позабрави проблемите им.

В Сирия, по-точно в Дамаск, младата двойка взела под аренда лимузина с шофьор екскурзовод, на когото предложили да посети с тях всички светски забележителности на Сирия. Шофьорът забелязал изписаното върху лицата им униние и печал. Той все пак набрал смелост и ги попитал защо не се радват, защо не разпитват за нищо, да не би да им е омръзнало да го слушат или нещо в екскурзията и пътешествието, което той им предлага, да не им харесва? Те му разкрили тайната си и разказали, че са притеснени от проблема с тяхната бездетност.

Шофьорът мюсюлманин им казал, че тук, в Сирия, християните, православните християни, разбира се, имат манастир на Божията Майка Сейнтанагия (Сейнтанагия означава в превод от арабски Владичица Госпожа), в който ходят и се молят пред чудотворната икона на Пресветата Дева за зачеване на дете. В манастира им дават от фитила на кандилото пред тази чудотворна икона, и тогава Мария на християните отговаря на намерението и вярата им.

Моментално арабинът от Саудитска Арабия и неговата жена казали на екскурзовода да ги заведе там, при Сейнтанагия, „Госпожата на християните“, и че ако желанието им се изпълни и те имат дете, ще дадат на него 20 000 долара и 80 000 долара за манастира.

Те пристигнали в светата обител и изпълнили наставленията на монасите. Връщайки се у дома, жената заченала. Родило се прекрасно момченце, здраво и много красиво. Чудото на нашата Божия Майка станало в мюсюлманско семейство. Веднага щом детето се родило, съпругът от Саудитска Арабия поискал да се отблагодари на този, който им помогнал. Той позвънил на шофьора екскурзовод и казал, че ще пристигне в Дамаск, като помолил да го чака на летището.

Но хитрият и зъл шофьор съобщил на двама други свои приятели да дойдат с него на аерогарата, за да посрещнат богаташа и после с коварство да го убият и да присвоят всички пари, които носи. Освен това той разбрал, че богаташът ще дари 80 000 долара на манастира. И това действително се случило. Шофьорът посрещнал богаташа на летището.

По пътя нещастникът не могъл да разбере какво става. Той казал, че с радост ще даде и на приятелите му по 10 000 долара. Но те вместо да го откарат в манастира, го отвели на едно пусто място. Заклали го, а след това разчленили тялото му, отрязвайки първо главата, ръцете и краката. Те били заслепени от страстта на престъплението и вместо да оставят убития на мястото на престъплението, го хвърлили в багажника на колата. Взели всичките му пари и свалили много скъпия часовник от ръката му. Тръгнали към друго пусто място, за да хвърлят там убития.

Излезли на магистралата, но колата им се повредила и те спрели посред пътя. Моторът на лимузината спрял и те слезли да видят каква е причината. Един шофьор ги забелязал и спрял колата си, предлагайки им помощта си. Но те, страхувайки се, че той може да разбере за страшното им престъпление, се направили, че уж нямат нужда от помощ.

Оставяйки ги, преминаващият шофьор забелязал, че от багажника тече кръв. Заради превъзбуденото поведение на компанията шофьорът помислил, че тези хора крият нещо и съобщил за това на полицията, искайки да проверят какво е станало. Поведението на тези тримата било подозрително. Полицията имала късмет да ги открие близо до един пътен знак, стигайки за пет минути до указаното място. Полицаите видели кръвта върху пътното платно. Те веднага поискали да бъде отворен багажникът на колата. Треперейки от страх, шофьорът убиец отворил багажника и тогава от него станал и излязъл убитият от Саудитска Арабия, той бил жив и здрав. Разбира се, бил целият в кръв, но там, където бил разрязан, кръвта се съсирвала на тънки струйки. Той веднага започнал да разказва: «..ладата жена, която ми каза, че е Пресвета Богородица, че съм умрял и последните шевове на гърлото ми тук сочейки адамовата ябълка на гърлото си бяха направени, след като тя преди това заши тялото ми».

Злият убиец таксиметров шофьор и неговите спътници изгубили ума и дума. Не вярвали на това, което виждат. Изгубили си разсъдъка. Полицаите им сложили белезници и ги отвели в затвора за психично болни. Те крещeли като луди: «Ние го убихме, нарязахме го, отрязахме му главата, как така той е жив? Кой си ти? Ти не си човек!». Впоследствие закарали пострадалия в Дамаск и го придружили до болницата. Медицинските експерти, полицаите и други лица с подписите си засвидетелствали великото и явно чудо. Шевовете били и си остават видни. Те се оказали скоро, прясно направени, а той в същото време обявил и публично изповядвал, че «Пресветата Дева го е изцелила и възкресила със силата на нейния Син». Заявил, че желае да приеме християнско кръщение.

Сирийските медии публикували случая, който оттекнал като огромно ехо сред народа. Изцеленият и възкресен млад човек от Саудитска Арабия се обадил на всичките си близки и отново дошъл в Сирия. В манастира благодарил на Божията Майка Синтанагия и ѝ поднесъл молитви и славословия. Вместо пък онези 80 000 долара, които първоначално искал да дари на Божията Майка, той решил да остави в обителта 800 000 долара, като голямо дарение на св. Богородица за себе си и за своето семейство.

И днес продължава да се разказва за това потресаващо чудо. За случилото се той винаги казва, «че, когато бях мюсюлманин, това се случи с мен и заявява, че сега той вече не е мюсюлманин - нито самият той, нито неговото семейство». Това чудо развълнувало арабските мюсюлмански страни и целия Близък Изток (Средна Азия), предизвикало вълнение и голямо удивление. Така че от страна на мюсюлманските религиозни лидери били осигурени всички аргументи, за да отблъснат и избегнат масовото обръщане на мюсюлмани в Православната Църква на живия Христос.

«Жив е Господ Бог наш, Бог на силите

Преводът от гръцки е от «Αλλεπάλληλα θαύματα συγκλόνισαν το περασμένο Δεκέμβριο τη Δαμασκό και τη Σαουδική Αραβία».

Πηγή (Източник): ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (ΙΟΥΛΙΟΣ 2005) http://www.orthodoxia.gr/
 

Източник:
http://www.klikovo.ru/db/msg/5064
http://www.cirota.ru/forum/view.php?subj=47888
http://www.centrasia.ru/newsA.php?st=1138975020
Снимки
от манастира, където е станало чудото:
http://www.saidnayanet.com/en/saidnaya.htm