Еладска Православна Църква

Решенията на който и да е Патриаршески Синод могат да бъдат обжалвани само на Вселенски събор, отбеляза Пирейският митрополит Серафим.

Вселенската Патриаршия няма право еднолично да снема анатемата от Филарет. Това мнение изказа йерархът на Еладската православна църква, Пирейският митрополит Серафим в статия за Romfea, извадки от която цитира електронният портал Седмица.ru.

Светият Синод на Еладската православна църква се събра на 11 януари 2017 г. под председателството на Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним, съобщи информационната агенция «Ромфеа».

Въз основа на решението на извънредната Асамблея на епископите на Еладската православна църква от 24 ноември 2016 г., Светият Синод утвърди текст, предназначен за информиране на духовенството и църковния народ по повод решенията на Критския събор от 2016 г. Текстът ще бъде публикуван в специално послание, озаглавено «Към народа».

В периода 25-28. 07. 2016 г. църковна делегация от Еладската православна църква  e била на посещение в Тбилиси по покана на Негово Светейшество Патриарха на Грузия Илия II. Делегацията е била представена от проф. протопрезвитер Теодор Зисис, Димитриос Целенгидис - професор по Догматика  в Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет, протопрезвитер и настоятел на храма „Св. Николай” в гр. Патра Анастасиос Готсопулос, протопрезвитер Петър Хеерс, настоятел на храма „Св. Пророк Илия” в Петрокераса, и протопрезвитер Матеос Вулканеску, отговарящ за междуправославните връзки в Пирейска св. митрополия - Еладска Архиепископия.

Светият и велик събор, който предстои да се събере през юни 2016 г. на о. Крит, бе чакан от мнозина, които мечтаеха за него, подготвиха го, измориха се и сега се очаква провеждането му.

Въпросите, които се поставят, са дали Светият и велик събор е същият, който са очаквали онези, които са мечтаели за него. По този въпрос се говори и пише много, някои изказват радостта си, защото най-после настъпи този дългоочакван час, други пък изразяват остра тревога, сериозни опасения, а трети изпитват пълно разочарование. В това кратко изложение ще се огранича с някои акценти.

1. Събор на предстоятелите

Предстоящият Събор се определя като Свят и велик събор на Православната църква, но в действителност ще бъде Събор на предстоятелите на православните Църкви. Мнението ми се основава на факта, че всички важни решения бяха взети от предстоятелите на православните Църкви.

На проведените независимо едно от друго заседания на 25 май 2016 г. Св. Синод на Грузинската православна църква и Св. Синод на Гръцката (Еладската) архиепископия са обсъдили своите позиции относно предсъборните документи, които предстои да бъдат разгледани и гласувани на предстоящия Всеправославен събор през м. юни т. г. на остров Крит.

Във връзка с документа "ОТНОШЕНИЯТА НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА С ОСТАНАЛИЯ ХРИСТИЯНСКИ СВЯТ" и грузинският Св. Синод и гръцкият Св. Синод считат, че той не може да бъде приет в настоящия му вид поради сериозните еклесиологични и терминологични грешки, допуснати в него.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре