Православен Календар

146928.p Всемирното Православие - Православен Календар

На снимката: преп. Порфирий Кавсокаливит

Лимасолски митрополит Атанасий (Кипърска православна църква):

„С отец Порфирий се запознах през 1983 г. на Атон. Оттогава го виждах неведнъж, няколко пъти разговарях с него и по телефона.

Много пъти той ми е помагал със съветите си и ме е подкрепял духовно. Често съм ставал свидетел на неговата прозорливост и други благодатни дарове.

2Q== Всемирното Православие - Православен КалендарСвети пророк Наум ­ – един от дванадесетте така наречени малки“ пророци, произхождал от Галилея, от село Елкоша (поради това пророкът нарича себе си Наум Елкосенеца в кн. Наум.1:1, бел. ред.).

Основното съдържание на книгата на пророк Наум е пророчеството за падането и гибелта на Ниневия, предсказание за бедствията, които праведният Господ ще изпрати върху този град, и най-живо изображение на окончателното и пълно разрушение на този голям и добре укрепен град.

1%20a Всемирното Православие - Православен Календар


Св. апостол Андрей се родил в гр. Витсаида, в Палестина. Той бил син на евреина Йона и брат на апостол Петър и се удостоил с великата чест да бъде един от дванадесетте апостоли на Спасителя Христа. Когато възмъжал, св. Андрей се отрекъл от радостите на живота и станал ученик на св. Йоан Кръстителя, който проповядвал, че скоро ще се яви Избавителят на човешкия род и подготвял човеците достойно да Го посрещнат.

250px-Sts._15_Martyrs_of_Tiveriopolis_Icon Всемирното Православие - Православен КалендарТези раннохристиянски мъченици намерили гибелта си по време на гоненията, предприети от император Юлиан Апостат (Юлиан Отстъпник) (361-363).

Това били епископите Тимотей и Теодор (участник в Първия Вселенски събор през 325 г.), побягнали от Никея, свещениците Петър, Йоан, Сергий, Теодор и Никифор, дяконите Василий и Тома, монасите Йеротей, Данаил, Харитон, Сократ, Комасий и Евсевий.

1_0 Всемирното Православие - Православен Календар

Една от първите славянски страни, възприела исихазма, е България. Разпространението на исихазма в тази страна започнало с пребиваването на великия учител на безмълвието свети Григорий Синаит, заложил тук основите на умната молитва. Четирите лаври, основани от него в Парория през ХІV век, станали огнища на духовността не само за България, но и за всички южнославянски народи. Тук преподобният събрал голямо множество ученици, предимно от славянски произход.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре