Чудеса

otecsevastian Ти си Бог, който вършиш чудесаВсички, които по Божията милост имаха щастието да бъдат духовни чеда на приснопаметния архимандрит Севастиан Преображенски и Зографски (+7 февруари 2008 г.)  – брат и дългогодишен ефимерий на Патриаршеския мaнастир "Св. Троица" край Велико Търново – знаеха добре колко ценно и спасително беше неговото духовно наставничество.  

Вечна и блажена да е паметта му!

Бог да го приеме в Царството си и да го дарува с вечно спасение!

37dd45e8a3da16031634f7e0d2d374d4 Ти си Бог, който вършиш чудесаПаладий разказва в Лавсаика[11] за преподобния Макарий следното:

Веднъж при преподобния бил доведен от майка си юноша, обхванат от бяс. Бил вързан и го държали двама силни мъже. У него се бил вселил бесът на лакомията: така той изяждал три големи хляба[12] и изпивал огромен съд с вода и всичко това изхвърлял навън, превръщайки го сякаш в някаква пара или дим. А храната и питието се унищожавали в него като че ли от огън. Ако майката на този юноша не му позволявала да яде и пие толкова много, той употребявал за храна даже своите изпражнения.

Тя с плач умолявала преподобния да помилва сина ѝ и да го излекува от толкова ужасната бесноватост. 

1954402844_w640_h640_ikona-svyatitel-spiridon Ти си Бог, който вършиш чудеса

Върху преподобния Спиридон почивала толкова велика Божия благодат и милост, че по време на жътва, в най-горещото време на деня, главата му веднъж се оказала покрита с прохладна роса, паднала свише. Това станало през последната година от живота му.

33183037_1726889177396926_5781985321491103744_n Ти си Бог, който вършиш чудесаРазказаха ми за един монах, който се отличавал с детска простота. Веднъж, когато в тяхната калива пресъхнал кладенецът, той спуснал с въженце в него иконата на свети Николай с думите: „Светителю отче Николае, ако искаш да продължа да ти паля кандилото, издигни се заедно с водата – ти можеш да направиш това. Виждаш колко хора идват при нас, а нямаме питейна вода!".

 FB_IMG_1511958611838 Ти си Бог, който вършиш чудесаОтец Йоан Вернезос, енорийски свещеник и предстоятел на църквата „Св. Йоан Руски” в село Прокопио на остров Евбея, съобщава следното:

Имах тумор на дясната си ръка. Освен опасностите, които самият тумор криеше в себе си, и самата ръка беше обезобразена. И затова, когато енориашите ми целуваха ръка, аз я криех под расото.

250px-Saint_Menas_with_scenes_from_his_life_Tryavna_19th-century_icon Ти си Бог, който вършиш чудесаСветият великомъченик загинал на 11 ноември 304 година.

Не след дълго светите му мощи били пренесени в Александрия и там били погребани с почести. Сетне на това място била построена църква на името на светия великомъченик Мина, където по неговите молитви ставали множество чудеса.

Ето някои от тях, описани от Александрийския епископ Тимотей:

 

9k= Ти си Бог, който вършиш чудесаС Акатистната икона на Пресвета Богродица се свързват много чудеса от историята на Зографския манастир, записани и достигнали до нас. Чрез нея св. Козма Зографски получава от Господ благословение да се оттегли от манастира и да пребивава в мълчание; пак чрез нея Пресвета Богородица предупреждава зографските монаси за наближаващите гонители и за мъченическия подвиг, който предстои на 26-те зографски светии.

Именно Акатистната икона е, която спасява обителта от пожар, при това неколкократно.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре