images?q=tbn:ANd9GcQ-PKlYZ0zLOXqO-ymenBYjgn2I_Je0IFHbLg&usqp=CAU Всемирното Православие - ЧУДО НА СВ. НИКОЛАЙ ПО ВРЕМЕ НА ПОКЛОНЕНИЕС мъжа ми дълго време нямахме деца, всичките ни опити да забременея завършваха безуспешно. Лекарите казваха, че няма причина за безпокойство, но времето минаваше, а заради греховете ни Господ не ни даваше дете.

Изтощени от тревогите и очакването със съпруга ми решихме да отидем на почивка в Турция. Туристическият агент ни посъветва непременно да посетим древния град Мира.

По думите му, всеки, който е отишъл там, получава благословението на светителя Николай. Пристигнахме в курорта и се отправихме на обиколка из древните градове на бившата Източна Римска империя на територията на днешна Турция. Когато стигнахме до малкия град Мира, усетихме полъха на далечното минало. Храмът, в който е проповядвал св. Николай, е добре запазен. Влязохме в малък, тъмен коридор, който ни отведе в централната част на храма. Олтарът е почти разрушен, но видяхме запазени фрески от древността. Поклонихме се на гроба на Божия угодник и го помолихме да изходатайства от Господа прошка на греховете ни и дългоочакваната рожба.

Трудно може да се опише вълнението, което те обхваща на мястото, където е свещенодействал светителят Николай. Екскурзоводът ни разказа, че жителите на града горчиво оплаквали загубата на светинята след пренасянето ѝ в Италия. И вярвали, а и досега се вярва, че мощите на светителя не са напускали Мира, а са тайно погребани в неговия храм. Макар това да е само легенда, в храма действително се усеща присъствието на Божия угодник. Напуснахме града с удивителен душевен покой, изпълнени с благодарност към нашия небесен покровител, който ни дарува такава радост.

Когато се прибрахме в у дома, разбрах, че очаквам дете. Паднах на колене пред иконата на св. Николай и му благодарих от все сърце за стореното чудо. През цялото време на бременността, която не протичаше леко, се молех на св. Николай за благополучно раждане. И ето, нашата дъщеря Маша е вече на половин година. Слава Богу, тя е здраво и будно дете. Преди да родя в знак на благодарност обещах всяка вечер да чета акатиста на светителя и да разкажа за чудото, което той измоли за нашето семейство, така че и други хора в беда да знаят, че ние, православните, имаме велик застъпник пред Бога. Наистина, милостив е Господ, който ни е дарувал такъв стълб на вярата, като свети Николай!

 

Божията рабиня Юлия