За Православието - стъпка по стъпка

IMG_8576%20(300x225) Всемирното Православие - За Православието - стъпка по стъпкаПричастието е Тайнство, в което вярващият във вид на хляб и вино вкусва Самото Тяло и Кръв на Господа Иисус Христос за опрощаване на греховете и Живот Вечен. Православният християнин се съединява не символично, а реално и живо с Христос. Колкото по-добре човек се е подготвил за лична среща с Бога, толкова по-благодатна ще бъде тя. Начинът на това съединяване е непостижим за рационалното възприятие, както непостижима е тайната на пресъществяването на хляба и виното в Пречисти Тяло и Кръв Христови.

Христос присъства в Светите Тайни всецяло

images?q=tbn:ANd9GcSyMKkZJToYUJ_J-dx-Job_q0cq49nInKP1Xqlmpc2thbLVL6Cv Всемирното Православие - За Православието - стъпка по стъпка

За да отговорим на въпроса защо човек отива да се кръсти, трябва да започнем още от времето, когато Бог сътворил целия свят и хората, и ги поставил да господаруват в новия свят.

Той надарил хората със съзнание и свобода, за да имат щастието да обичат, защото любовта  не е възможна нито без съзнание, нито без свобода. Любовта е най-висшето благо и Бог надарил хората с него, защото Сам Той безмерно ги обичал. Животът на Адам и Ева придобил свой смисъл: да обичат Божието творение, да се обичат един друг и най-много от всичко да възлюбят Бога, като Източник на тази любов.

Свещенството е Тайнство, при което чрез ръкоположение на правилно избрания човек върху него слиза Светия Дух и го поставя да извършва Тайнства и да обгрижва стадото Христово.

Църковният народ, който съставлява Тялото на Църквата, се подразделя на духовенство и миряни /клир и народ/. Към клира принадлежат свещенослужителите и църковнослужителите, които имат различни йерархически пълномощия.

663861104 Всемирното Православие - За Православието - стъпка по стъпкаМиропомазанието (от гръцки Миро - благовонен елей) е Тайнство, в което при помазване на вярващите с осветено Миро в името на Светия Дух, се подават даровете на Светия Дух за укрепване в духовния живот.

Тайнството миропомазание се състои от две свещенодействия, разделени по време и място на извършването им:

1. Приготвяне и освещаване на Мирото, което се извършва веднъж на няколко години.

2. Помазване с осветено Миро на новопокръстения от свещеника непосредствено след Тайнството Кръщение.

simbol Всемирното Православие - За Православието - стъпка по стъпка

"Всемирното Православие" представя на вниманието на своите читатели глава от книгата на издателство Тавор. Книгата може да бъде закупена чрез сайта на издателството на адрес tavor.hit.bg. Издателство "Тавор" моли всички, които проявяват интерес и имат някаква възможност да помогнат с безвъзмезден труд или финансово за подпомагане новите издания, да се обърнат към издателство "Тавор" - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или към eлектронния портал "Всемирното православие" - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

КАКВО Е СИМВОЛ НА ВЯРАТА

Символът на вярата е молитва, в която са изложени накратко и точно основните истини на православната вяра. 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре