images?q=tbn:ANd9GcS9JyWRS5pnYJiLIsEMGEHxQ_rhC-qtFq5VoQ&usqp=CAU Всемирното Православие - ЧУДЕСА ПО МОЛИТВИТЕ НА БЛАЖЕНА КСЕНИЯ ПЕТЕРБУРГСКА

Чудесно изцеление на тежко болна християнка, на име Ксения

В град Новоросийск през 1911 г. имало една тежко болна жена, която се казвала Ксения – тя се разболяла от рак на гърдата. Въпреки помощта на различни лекари, болестта бързо се развивала. Страданията се усилвали с всеки ден. Като не виждала спасение в медицината, болната помолила своята позната О.В.К. да напише на настоятеля на храма на Смоленското гробище писмо и да го помоли да отслужи панихида на рабинята Божия Ксения и да. спомене в молитвите си болящата Ксения, а след панихидата да изпрати масло от кандилото, което горяло над гроба на Блажената.

 Междувременно болестта се засилила, така че надежда за оздравяване, по думите на лекарите, нямало никаква. На всичко отгоре лекарите се отказали да облекчат тежките страдания. Болната лежала като предмет, не можела нито да говори, нито да мърда ръка. Давали ѝ само парченца лед в устата, като ѝ повдигали главата с възглавницата. Така се стигнало до 21 юли, когато от параклиса на Смоленското гробище било получено писмо с уведомлението, че панихидата на рабиня Божия Ксения е отслужена и са изпратени два флакона с елей и пръст от гроба на преподобната. Познататата на болната О.В.К. веднага предала пясъка и едно от флакончетата, а другото оставила за себе си, за лечение на болните си крака. Пръстта поставили под възглавницата, а с елея намазали болната гръд. Вечерта отново повторили натривката и болната си легнала. И, колко странно било, цяла вечер болната проспала удивително спокойно, което отдавна, отдавна не се било случвало. Сутринта, на 22 юли, болната помолила сама за флакончето с елей и вече сама, седейки в леглото, си намазала гърдите. Минали след това още 2-3 дни и пред очите на всички се извършило истинско чудо: болната станала от леглото, минала през спалнята, част от коридора и се спряла в трапезарията, чувствайки се още слаба. А на другия ден минала и през столовата, не усещайки никакви болки в гърдите.

 Всички, които били виждали умиращата Ксения, никак не могли да разберат, от какво с нея се е случила тази промяна.

Съобщавайки за това, О. В. К. помолила от името на изцелената да се отслужи панихида за Блажената и също да ѝ изпратят елей, икона и кръст от храма, в който е почитана.

(Тъй като днес св. Блажена Ксения е причислена в лика на светиите, за нея вече панихиди не се извършват. В параклиса се отслужват молебени за здраве – за живите, а за починалите – панихиди)

**********

СИЛАТА НА МАЙЧИНАТА МОЛИТВА

Нерехтската земеделка Фелицата Ивановна Трескина дълбоко почитала рабинята Божия Ксения и се обръщала към нея с молитва за помощ при всякакви нещастия. И нейната молитва не останала нечута!

Ето какво пише г-жа Трескина в своето писмо: Живея в Нерехт, Русия. Моите двама сина работят в държавни учреждения в един град на 40 километра, и двамата са семейни и живеят в различни апартаменти. През януари 1990 г. ми обещаха, че ще дойдат заедно да ме видят. Аз дълго и нетърпеливо ги чаках, а те не идваха. И ето – наближаваше денят, в който чествахме паметта на Божията рабиня Блажена Ксения. Сърцето ми сякаш предчувстваше някаква беда: аз мислех единствено за това, Бог да ме удостои само някога да отида на гроба на Ксения и там да се помоля! Но тъй като засега нямах тази възможност, целия ден ходих просълзена, непрестанно молейки се на рабинята Божия Ксения за помощ за себе си и на децата си. Близките ми ме питаха какво ми е, защо плача, а аз нищо не им говорех, а сълзите се лееха от очите ми. Това продължи до 24 януари. Накрая аз не издържах, облякох си палтото и отидох на вечерня в църквата. След това се обърнах с молба към свещеника да отслужи панихида за рабинята Божия Ксения и на нея си поплаках и се помолих. Малко поуспокоена се върнах вкъщи. Още не бях успяла да се съблека, и моите синове пристигнаха. Оказа се, че малкият ми син се е прострелял без да иска с пистолета на брат си.

Куршумът минал през меката част на лявата му ръка между големия пръст и показалеца, без да засегне никаква кост. Докторът казал, че е дребно нараняване и след няколко дни ръката ще бъде съвършено здрава.

Какво съм почувствала по време на разказа на сина си – споделя Фелица Трескина – не мога да изразя с думи: разбрах само колко е силна майчината молитва и колко са отзивчиви Божиите угодници на тази молитва. Дивен е Бог чрез своите светии!

 „И на децата, и на внуците строго завещавам да почитат паметта на Божията рабиня Ксения и да не я забравят в нужда".

 

*********

През 1997 г. на Татяна (гр. Упеч ) ѝ откриват тумор. Предстояла операция, тъй като болестта прогресирала. От вярващи хора тя узнала за великата молитвеница за нас, грешните – св. блажена Ксения Петербургска. Татяна започнала да чете редовно акатиста на угодницата Божия. През юни 1997 г. успяла да отиде в Петербург и да се поклони на св. Ксенюша. Татяна поръчала молебен. Взела пръст и елей от параклиса и се върнала вкъщи. На контролния преглед през есента докторът не установил никакъв тумор, снел я от отчет и на картончето написал „оздравяла”. Татяна изпратила писмо с молба, да се отслужи благодарствен молебен.

 *********

Майка ни два месеца беше много тежко болна, на легло. Когато получихме елей от параклиса, помазахме челото ѝ и, слава Богу, по молитвите на св. Ксения, ѝ стана по-добре, тя се повдигна в леглото и сега вече работи. А докторите се бяха отказали – не вярваха в нейното оздравяване.

ПО МОЛИТВИТЕ НА СВ. БЛАЖЕНА КСЕНИЯ ПЕТЕРБУРГСКА БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ ВСИЧКИ НАС! АМИН!

 

Молитва към св. Ксения Петергбурска, тропар, кондак и величание - ТУК.

Житието на блажена Ксения Петергбурска може да прочетете ТУК.