Свети Дух

26971.p Всемирното Православие - Свети Дух

Настоящият празник се нарича Петдесетница, защото от неделята на Възкресението до тази неделя – на Светия Дух, са ни повече, ни по-малко от петдесет дни. Св. Григорий Богослов пък казва, че числото седем, което се почита в Писанието, породило и почитта към Петдесетница: „Защото – казва той, – седем, умножено по себе си, дава петдесет дни без един, който сме прибавили от бъдещия век, който е едновременно и осми, и първи, но по-скоро единствен и вечен. Защото в него трябва да премине тукашната съботна почивка на душите, като се даде дял на седемте и дори на осемте, както някои още преди нас са схващали изречението на Соломон” (Слово на Петдесетница). 

sv_petdesetnica Всемирното Православие - Свети ДухВ този велик ден на Св. Петдесетница , когато Църквата празнува слизането на Светия Дух над Апостолите, бих искал да обърна вашето внимание, възлюблени в Христа братя и сестри, върху следните думи на св. Симеон Нови Богослов:

"Целта на всички живеещи по Бога се състои в това, да благоугодят на Христа, нашия Бог... чрез приемането на Св. Дух и по този начин да устроят своето спасение, понеже тъкмо в това се състои спасението на всяка душа. Ако у нас няма това като цел и като действие, то напразен е всякакъв друг труд и суетно всяко друго наше делание". ("Добротолюбiе", т.5, стр.37)

irenaeuslyons Всемирното Православие - Свети Дух

Св. свещеномъченик Ириней, епископ Лионски, посечен с меч през 210 г. Чества се на 23 август.

Св. Ириней определя триадологическите въпроси като основа на християнската вяра: „Творецът на всичко – това е най-главното в нашата вяра. Второто е Словото Божие... И третото – Светият Дух, чрез Когото пророците са пророчествали и отците са се учили на божественото, и праведниците са били приведени в пътя на праведността.

 

Фрагмент Спектърът на значенията pneuma у светите евангелисти Матей и Марко не е широк и почти винаги неговата семантика се подразбира от евангелския контекст. Извън означенията на Лицето на Светия Дух, лексeмата “дух” се употребяват в значения на Дух Човешки (Мт 26:41, Мк 2:8) и нечистив дух (Мт 8:16, Мт 12:43, Мк 1:23 и др.).

В първия смисъл Светият Дух се упоменава в Глава Първа от Първата книга на Новия Завет, където се говори за зачатието на Иисус от Пресвета Богородица: А рождението на Иисуса Христа стана тъй: след сгодяване на майка Му Мария за Иосифа, преди още да бяха се те събрали, оказа се, че тя е непразна от Духа Светаго. (Мт 1:18) защото заченалото се в нея е от Духа Светаго (Мт 1:20).

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре