philosophiatanaaugustin2 Всемирното Православие - КОЛКОТО ПО-ДЪЛГО ПОСТИМ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ СЕ ЛЕКУВАМЕ (2)„Колкото е по-дълъг постът, толкова по-добре се лекуваме, колкото по-продължително е попрището на въздържанието, толкова по-обилно придобиваме спасение. През дните на поста Бог особено се умилостивява, недостатъците се възпълват и благочестието се награждава“.

 

Блажени Августин


a-DrrEPVYRRcsZz2aMgxvx-oYF-HodNpUkacHPS_oTg85VSN5QcrOIiZlAkz29M_DuMJgbJ6QzLkQF8 Всемирното Православие - КОЛКОТО ПО-ДЪЛГО ПОСТИМ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ СЕ ЛЕКУВАМЕ (2)„Докато този или онзи човек само мисли за Бога, той по никакъв начин не може да противостои на демоните, които само и това правят, да се надсмиват над немощните светски мъдрувания. Но щом започне да пости и да се моли на Бога, същите тези демони ги обхваща неописуем страх. В човека, който пристъпва към Бога с искрена молитва и с търпение и надежда, ще се започне да се извършва подвигът на въздържанието, на демоните ще им стане тясно, непоносимо – и те ще побързат да избягат от него“.

Св. Николай Велимирович

 

 

Z Всемирното Православие - КОЛКОТО ПО-ДЪЛГО ПОСТИМ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ СЕ ЛЕКУВАМЕ (2)„Постът, възбуждайки към молитва, е особено омразен за врага: когато идват при мен за съвет или на изповед, аз между другото съветвам да се спазват светите пости. С всичко се съгласяват, но щом въпросът допре до поста: не искам, не мога и прочее, и прочее… Ето колко врагът мрази светия пост: настройва срещу поста, не му се иска да бъдат спазвани светите пости“.

Св. Варсонуфий Оптински

15d86078ede5481e3074e48e3705f28b Всемирното Православие - КОЛКОТО ПО-ДЪЛГО ПОСТИМ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ СЕ ЛЕКУВАМЕ (2)„Постът е като лекар за душите ни, при един християнин смирява плътта, при друг укротява гнева; от един прогонва съня, друг подбужда към повече добри дела; у един очиства ума и го прави свободен от зли помисли, у друг завързва неудържимия език и със страх Божий, като с юзда го удържа, като не му позволява да говори празни и гнили думи; а у трети не дава очите му да гледат насам и натам и да любопитстват какво прави този или онзи, но всекиго разполага да внимава върху самия себе си“.

Св. Симеон Нови Богослов

 

sv-Luka-arhiepiskop Всемирното Православие - КОЛКОТО ПО-ДЪЛГО ПОСТИМ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ СЕ ЛЕКУВАМЕ (2)„Не омаловажавайте значението на поста, приучвайте децата си да постят от най-ранна възраст… Мнозина не разбират – и самите те не спазват постите, и децата си не учат да ги спазват; и не само не ги учат, но им дават и пагубен пример за нарушаване на поста… През поста майката храни децата си с месо и казва: „Яжте, яжте, дечица! Нищо, че е пост. Бог вижда, че ние все недобре се храним. Бог ще прости, Бог няма да изиска това от нас…“ О, не, ще изиска, щом развращаваш децата си! Всяка майка трябва да приучва от ранна възраст своите деца да постят, както е било някога, когато целият наш народ е спазвал поста. Не забравяйте за поста, но здраво, здраво, както малкото дете се държи за полата на майка си, се дръжте за всички устави на Църквата“.


Св. Лука (Войно-Ясенецки)

paisij-svyatogorec-ikona-na-dereve-pod-starinu-18h24-sm-94301-461780 Всемирното Православие - КОЛКОТО ПО-ДЪЛГО ПОСТИМ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ СЕ ЛЕКУВАМЕ (2)„Днес хората следват светската логика: „Децата не трябва да постят, за да не се разболеят, трябва да им се дава достатъчно от всичко, трябва да се предпазват от трудности“. И така, те живеят, горките, настоявайки винаги за котлети, но това не е полезно за тях. Когато човек се радва, че не яде заради Христовата любов, тогава той наистина се храни. Ако той заради Христовата любов предпочита безвкусното пред вкусното, тогава чрез невкусното се наслаждава с Христа“.


Св. Паисий Светогорец