По какво се различава тя от неделната литургия?

Отговаря протойерей Александър Иляшенко от Руската православна църква:

oa Всемирното Православие - ЗАЩО ПРЕЗ ПОСТА СЕ ПРЕПОРЪЧВА ПОНЕ ВЕДНЪЖ ДА СЕ ПРИЧАСТЯВАМЕ НА ПРЕЖДЕОСВЕЩЕНА ЛИТУРГИЯ?Работата е в това, че Преждеосвещената .итургия е перлата на православното богослужение. Това е много особено богослужение, прекрасно по форма и съдържание, хармонично, духовно и някак по различен начин трогва сърцата на молещите се.

Литургията на Преждеосвещените Дарове се отслужва през Великия пост, тоест само около петнадесет пъти за цялата година. Доколкото тя се отслужва толкова рядко, е неразумно да се пропусне възможността да се отиде на това богослужение.

Най-главната разлика от обикновената неделна литургия е в това, че по време на литургията на Преждеосвещените Дарове тези Дарове са вече осветени на предишната неделна литургия. Тоест Светите Дарове – пълнотата на Божията благодат – вече присъстват в олтара от самото начало на богослужбата. Освен това в чина на тази Литургия са включени съвършено различни молитви, които я правят неповторима.

Литургията на преждеосвещените дарове се служи в делнични дни, затова на тези, които ходят на работа или учат, им е трудно да присъстват на това богослужение. Но все пак трябва да се постараят да намерят възможност поне веднъж да се причастят на литургията на Преждеосвещените Дарове.