Troeruchica_Troyan_mon Всемирното Православие - КЪМ БОГОРОДИЦА – С ИЗПОВЕДАНИЕ НА ПРИСНОДЕВСТВОТО Й И МОЛИТВА ЗА ДОСТОЙНО ПРИЧАСТЯВАНЕ СЪС СВЕТИТЕ ТАЙНИ (2)Троянската чудотворна икона на св. Богородица Троеручица

О, Майко Божия, която си по-горе от всеки ум и разум! О, Дево, ти несравнено превъзхождаш всяко девство; защото и до божественото раждане ти си била дева повече от всички девици; такава си си останала и в самото раждане и след раждането!

 

Тебе, Владичице моя, тебе умолявам, милосърдната и човеколюбива Майка на милосърдния и човеколюбивия Бог: защити ме в тоя час, в който най-много се нуждая от твоя покров и твоята защита!

Аз целият съм нечистота и греховна тиня, целият съм жилище на душепагубни страсти, а се готвя да пристъпя към пречистите и страшни Тайни на твоя Син и Бог; и ето, обхваща ме страх и трепет, по причина на безбройните ми грехове!

Но когато оставам без свето Причастие под предлог на недостойнство, падам в по-голяма бездна от зло и се подхвърлям на по-големи наказания. В утеснение съм и в единия, и в другия случай!

Към тебе прибягвам и те умолявам: бъди благосърдна към мене, о, пренепорочна моя Владичице! Като употребиш майчинското си дръзновение пред твоя Син и Бог, изпроси ми прошка на всички предишни мои грехопадения и ме удостой да се очистя и просветя с приобщаването ми със Светите Тайни! И посочи ми път: как да прекарам остатъка от живота си в покаяние, чистота и смирение, като оставаш винаги с мене – в моите дела, думи, помисли и във всичките ми душевни и телесни движения! Давай ми насока, върви пред мене, ръководи ме, прогонвай от мен вражеските сили, и като твой слуга, макар и негоден, по всякакъв начин ме пази и охранявай с твоята неизказана благост!

 

 

%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5-5 Всемирното Православие - КЪМ БОГОРОДИЦА – С ИЗПОВЕДАНИЕ НА ПРИСНОДЕВСТВОТО Й И МОЛИТВА ЗА ДОСТОЙНО ПРИЧАСТЯВАНЕ СЪС СВЕТИТЕ ТАЙНИ (2)

 

 

 

 

Светите Христови Тайни

 

 

 

 

 Снимка: www.uspeniya.cerkov.ru

 

 Из „Псалтир на св. Ефрем Сирин“, превод: архим. Методий - ДФ „Абагар“, печатница Велико Търново, юни 1992 г.