26-fevralya-vselenskaya-roditelskaya-subbota Всемирното Православие - МЕСОПУСНА ВСЕЛЕНСКА ЗАДУШНИЦА В православната традиция съществуват няколко особени дни, в които се поменават починалите. Тези дни се наричат Задушница и се падат винаги в събота. Седмица преди началото на Великия пост се отбелязва Вселенската Месопусна задушница. Нарича се така, защото се отбелязва ден преди Месни заговезни. Вселенска е, тъй като се извършва от цялата Православна църква. Освен това на нея се споменават не само нашите роднини, но и тези, които са починали в самота, без близки; както и умрелите от внезапна, неестествена смърт: по време на пътешествия, при пожари, от глад и студ.

За съжаление, тези починали обикновено не са погребани с псалмопения и молитви. Именно затова светите Апостоли, отците на Църквата са установили в този ден да се споменават всички починали, които са православно кръстени.

В Русия например Задушница е известна с името „Родителска събота” (родительская суббота), тъй като Църквата приема всички покойници за наши предци – те не принадлежат на нашия свят, а на „рода на отците” (родителите).

Молитви и благотворения от живите за умрелите

Според учението на Православната църква душите на умрелите с вяра в Христа, но не смогнали приживе да покажат достойни плодове на покаяние, могат да получат облекчение в своите задгробни страдания, дори и напълно да се освободят от веригите на ада и да достигнат до блажено възкресение по молитвите на членовете на земната Църква за тях, особено ако тези молитви се съединяват с принасяне на безкръвната жертва – тялото и кръвта Христови, а също чрез благотворенията, които се правят с вяра от живите за паметта на тия починали хора.

Молитви за умрелите са се правели и в Стария Завет. Юда Макавей принесъл жертва за падналите в сражение войници:

Като събра до две хиляди драхми, според числото на мъжете, прати в Йерусалим, за да принесат жертва за грях, и постъпи твърде хубаво и благочестиво, мислейки за възкресение (1 Мак. 12:43).

В Новия Завет молитвата за умрелите всякога е била неделима част от св. Литургия, като се почне още от Литургията на св. апостол Яков.

За това, че молитвите, съединени с принасяне на безкръвната жертва, са от полза за умрелите, св. Кирил Йерусалимски казва: „Голяма полза има душата, за която се възнасят молитвите, когато се извършва светата и страшна Жертва” (Огласително поучение V , гл. 9).

Участта на душите на умрелите. Молитвите на Църквата за тях

Вярваме, че душите на умрелите блаженстват или се мъчат, според делата си. Откак се разделят с телата, те веднага преминават или към радост, или към печал и скръб, обаче не чувстват нито съвършено блаженство, нито съвършено мъчение, защото съвършено блаженство или съвършено мъчение всякой ще получи след общото възкресение, когато душата ще се съедини с тялото, в което е живяла добродетелно или порочно.

Душите на хора, които са паднали в смъртни грехове и при смъртта си не са се отчаяли, но още преди да се разделят с настоящия живот са се покаяли, само че не са успели да принесат никакви плодове на покаяние (каквито са молитвите, сълзите, коленопреклоненията при молитвени бдения, съкрушенията, утешаването на бедни и изразяването в постъпките си любов към Бога и ближните — всичко това, което Вселенската църква от самото начало смята за богоугодно и благопотребно), душите на такива люде слизат в ада и търпят за сторените от тях грехове наказания, без да се лишават обаче от надежда да се облекчат от тях.

Облекчение пък ще получат те, по безкрайната благост, чрез молитвите на свещениците и благотворенията, които се вършат за умрелите, а особено със силата на безкръвната жертва, която свещенослужителят принася отделно за всеки християнин заради неговите близки, а пък общо за всички всеки ден принася Вселенската и апостолска църква.

На Задушница отидете на църква

В този ден православните християни отиват на църква, тъй като на Задушница във всички храмове се отслужват общи панихиди. Запалват свещи за упокой и записват имената на скъпите си починали близки, за да ги прочете свещеникът в края на заупокойната служба. Духовникът прекадява и освещава поменната трапеза, след което присъстващите раздават на по-бедни хора от донесената храна – милостиня за душите на починалите. В някои Поместни православни църкви донесените продукти се събират и раздават в домове за възрастни хора, за деца, лишени от родителска грижа или се оставят на служителите в храма.

Прочетете  молитва за починали

Отворете „Православния молитвеник” – там след утринните молитви следват молитвите за живи и за починали. Никой да не се лени да се моли за отишлите си от нас близки, тъй като те вече нищо не могат да направят за себе си. Един ден и ние ще минем през вратата на смъртта и ще се нуждаем от молитвите на живите като от хляб и вода.

Помолете се на гроба на вашия близък

След общата панихида в църква обикновено се отива на гроба, за да се оплеви тревата, да се запали свещ, да се поставят или посадят цветя - гробът да не изглежда занемарен и забравен. Като поменавате починалите си близки на гробището, не оставяйте върху гроба никакви хранителни продукти – това са езически обичаи, които нямат нищо общо с православната традиция. Най-доброто, което може да направите за скъпите си покойници, е да прочетете за тях заупокойна молитва или да извикате свещеник да я прочете, да помолите Господ да им прости всички грехове и да ги приеме в небесното Си царство.

Източник:

Православен катехизис и Послание на източните патриарси

за православната вяра”, Синодално издателство, София, 1991 г.

http://orthcalendar.ru