srab_patr_org Всемирното Православие - Сръбският Патриарх Ириней предлага да се проведе икуменическа среща през 2013 г. Сръбският Патриарх Ирией, който беше избран за предстоятел на Сръбската Православна Църква смята за необходимо да се развие диалогът между православни и католици. По време на първата си пресконференция в качеството на патриарх, Ириней е предложил да се проведе икуменическа конференция в Сърбия през 2013 г. Според замисъла на Патриарха, на срещата ще бъдат поканени лидерите на Поместните Православни Църкви и Папа Римски Бенедикт XVI. По такъв начин ще се състои първата в историята на Сърбия визита на Римския понтификт. До неотдавна сръбските йерарси  се обявяваха против подобно посещение – главно поради последствията от разпада на Югославия и последвалият след това конфликт, когато православните сърби и католиците – хървати са водили боеви действия. Следвоенният период беше неподходящо време за визита на Папата и ние решихме да я отложим за мирни времена – пояснява Патриарх Ириней.

 

През 2013 г. се навършват 17000 г. от издаването на Миланския едикт на император Константи Велики, който поставя край на гоненията на християните. Този юбилей е добра възможност да се срещнем и да поговорим. С божията помощ диалогът може да помогне да преодолеем това, което се е случило в миналото- заяви Патриарха, имайки предвид разделението на християните на Запад и Изток – и да излезем на нов път. Този път трябва да бъде християнски и искрен, изпълнен с желание да възстановим Църквата Христова”.

Ръководителят на прес - службата на Ватикана – свещеник Фредерико Ломбарди е заявил, че Светият Престол е посрещнал предложението на Патриарх Ириней велика радост“.

 

По информация от Благовест-инфо