49380.p Всемирното Православие - ИЗВЕСТЕН ЛЮТЕРАНСКИ ПАСТОР ПРИЕ ПРАВОСЛАВИЕИзвестният пастор на Финландската лютеранска църква Юха Молари премина в Православието. Тайнството миропомазване било извършено на 30 октомври в Свято-Николаевския храм на Руската православна църква в Хелзинки от нейния настоятел протойерей Николай Воскобойников, съобщил Ю. Молари на „Интерфакс – Религия”.

През април т.г. Правозащитният център на Всемирния руски народен събор предложил на пастора да стане член на Руската църква, отбелязвайки, че „днес православните се нуждаят много от такива смели хора”.

„Това е много важно, но не и сложно решение в моя живот. Руската църква не е някаква си секта, а многомилионна община от вярващи, живеещи в различни среди”, - отбелязал събеседникът пред агенцията.

Той разказал, че неговата жена и децата му са руски граждани и също са пасоми на Руската православна църква.

Както беше съобщено предварително, Юха Молари защитавал рускинята Рима Салонен, критикувал дейността на антируската организация "Pro Karelia", настояваща за преразглеждане на следвоенните граници и връщане на територии на Карелия на Финландия, а също се изказвал срещу публичната прожекция на антируския филм "Soviet Stori" във Финландия, организирана от "Pro Karelia".

Освен това Ю. Молари нееднократно излизал публично с искането да бъде закрит екстремисткият „Кавказ-Центр" за пропаганда на тероризма, вследствие на което бил лишен от сан. Полицията сметнала за необосновано искането за закриване на сайта и отказала да повдигне дело във връзка със заплахите по адрес на свещеника.