images?q=tbn:ANd9GcRL-USFJCWuRvyPpRrBPBslikDLRwY0r-_mIPKJkJiOTphY8WeU Всемирното Православие - ОТГОВОРЪТ НА СВ. БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ НА ДРЕВНИТЕ  И СЪВРЕМЕННИ ЕРЕСИ И СЕКТИ Свойство на сектите е да се разрояват на десетки и стотици себеподобни. Павликяните и богомилите (IX-VIII в.) например преповтарят заблужденията на манихейството (III-V в.), а днешните последователи на сектите на мормоните и Свидетели на Йехова – заблужденията на арианството (IV в.) и македонианството /духоборството/ ( IV в.).

Делото на светите братя е изиграло особено голяма роля за разгрома на трите древни ереси: иконоборството, триезичната ерес и богомилството. Сърцевината на делото на св. Кирил Философ е разгромът на т.нар. триезичници, според които в Божия храм може да се служи само на „свещените” еврейски, гръцки и латински език, на които бил написан надписът, поставен от Пилат върху Кръста Господен. До св. Кирил Философ останалите езици били използвани само в говоримата реч. Благодарение на изключителния си апологетичен и полемичен дар великият проповедник побеждава през 867 г. привържениците на триезичната ерес и защитава правото на всеки народ на богослужение на собствен език. В „Проглас към Евангелието” той пише: „ А туй и свети Павел, учейки, изрече, отправяйки молитвите си нявга Богу: "Желая думи пет да изрека, но всички, братя да ги разберат, отколкото безброй слова неясни" (по 1 Кор. 4:19). Това е отговор и на днешните протестанти, които „говорят” езици, които никой не разбира.

Ето и  откъси от последния труд на на св. Константин Кирил Философ „Написание за правата вяра” – образец на сбито изложение на Православната вяра, завършен през 869 г. – годината на ранната му смърт:

Така аз изповядам своята вяра заедно с родния ми брат и сътрудник мой в Божието служение Методий. Защото в нея (в тази вяра) е спасението и надеждата. Нея предаваме на нашите ученици, та те, като вярват така, да се спасят и в Страшния съден ден отново да ни я върнат истинска, непроменена и съвършена, като застанат от дясната страна пред Господа Иисуса Христа, истинския наш Бог, на Когото да бъде слава във вечни векове. Амин.

В лекцията беше проследено отпадането на римо-католицизма през 1054 г., зараждането на протестантизма (Реформацията на Мартин Лютер) през 1517 г. и „плодовете” на американския протестантизъм, изразяващ се в над 2000 съвременни секти. Една от тях е ХЕЦ „Шалом” , на територията на Ловчанска епархия. В нейните „църкви” се изнасят концерти, липсва мистичната пълнота на Правосланието. Там се извършва „кръщаване със Св. Дух” от човек без свещеническо ръкоположение, светите братя за тях са просто Кирил и Методий, изобразяват ги като обикновени войници.

Повечето от различните чуждестранни „християнски мисионери” не знаят, че светци са създали азбуката ни и в своята неграмотност идват да християнизират един народ, приел св. Кръщение още през 865 г. Те не говорят за Свети Дух, а за „някаква сила”.

Бахаите например смятат Господ Иисус Христос за един от учителите на човечеството, докато вярата на св. братя Кирил и Методий е светоотеческа, а вярата на Отците е вярата на св. Апостоли. С богопросветената си мисъл Св. Кирил Философ нарича Иисус Христос „Син Божий, роден неизразимо и безсеменно, неизменно подобие на Отца; Който седна отдясно на Отца и постави началото на нашето общение с Бога”.

От многото източни будистки (индуистки) култове с гастролиращи у нас представители бяха споменати: Сахаджа йога, Трансцедентална медитация, Шри Чинмой, които се опитват да отклонят българите да почитат исторически просиялите свои светии, а искат на тях да се покланят, да подменят вярата ни с натрапена чужда духовност. Шри Чинмой например се обявява срещу националните различия: вяра, култура, език, провъзгласява се за „врата към божественото”.

Споменат беше и действащият под прикритието на инициатор на образователни, хуманитарни и благотворителни проекти по цял свят Шри Шри Рави Шанкар, основател на международните хуманитарни организации, като фондацията „Изкуството да живееш” и „Международна асоциация за човешки ценности ". Пред неговия портрет последователите му медитират и принасят жертви. В беседата се изтъкна опасността за по-лабилните читатели, попаднали на продаваните в езотеричните книжарници негови книжки за „слушане на вътрешния глас”, което може да ги доведе до раздвояване на личността и други сериозни психически отклонения.

Водещата д-р Десислава Панайотова-Пулиева призова да се пазим още и от регистрирани и нерегистрирани общности и суеверия, като:

 

· Мормони (Църква на Исус Христос на светиите от последния ден);

· Църква на слънцето (= Международен благотворителен детски фонд „Слънце”);

· Църква на последния завет (= Висарион = Екосдружение „На Зазоряване”);

· Анастасия (Звънтящите кедри на Русия);

· Тракийска църква;

· Астрология и хороскопи;

· Магьосничество;

· Езотерика и окултизъм;

· Ню Ейдж движение;

· Вяра” в извънземни и НЛО;

· Сциентология;

· Обединителна църква (църква на Муун);

· Бахаи;

· Воини на Тангра;

· Келтско общество „Дъбова порта”;

· Рейки;

· Сатанизъм

Молитва към св. братя Кирил и Методий:

Учители благи, закриляйте всички, които с любов просвещават и правят по-добри човеците!

Учители пресвещени, наставлявайте и днес славяните, та с духовно прозрение да бъдем чеда на светлината!

Свети равноапостолни Кириле и Методие, осенете с благодатта на истината всички, които ви тачат като свои! Амин!”