53739.p Всемирното Православие - СЦИЕНТОЛОЗИТЕ  ВЪВ ФРАНЦИЯ СА ОСЪДЕНИ ДА ЗАПЛАТЯТ 600 ХИЛЯДИ ЕВРО ЗА ИЗМАМА

Aпелационният съд потвърди присъдата на по-нисшата съдебна инстанция, която обвини през 2009 г. парижкия отдел на сциентоложката църква в измама, съобщава „Интерфакс”

Eрик Роа, глава на Центъра на знаменитостите на сциентоложката църква в Париж, напуска сградата на съда.

Делото срещу сциентолозите във Франция започна през 2009 г., когато една от бившите членки на организацията, постъпила в нея през 1998 г., се обърна към полицията.


 

По думите й, в продължение на дълъг период сциентолозите я принуждавали да закупува литература и да посещава платени курсове. Като цяло организацията получила от жената 21 000 евро. Когато пострадалата, разочарована от сциентолозите, поискала да й върнат парите и да прекрати членството си в организацията, получила отказ по всички пунктове. Първоначално френската прокуратура поискала да прекрати дейността на отдела на сциентоложката църква в страната, но това предложение било отхвърлено от съда. Въпреки това през 2009 г. съдът признал сциентолозите и парижката им книжарница за виновни в измама и осъдил организацията на глоба от 400 000 евро, а магазина – на глоба от 200 000 евро.

Сега с решението на Апелационния съд, което мнозина вече наричат етапно и историческо, присъдата била потвърдена, като глобата останала без промяна. Освен това, петима високопоставени сътрудници на организацията, също признати за виновни в измама, са осъдени на глоба от 10 000 до 30 000 евро, а четирима от тях са получили и условна присъда за срок от 18 месеца до 2 години.

Париж, 3 февруари 2012 г.