IMG_9812 Всемирното Православие - ЙОГА – СЪЕДИНЕНИЕ НА ДУШАТА С АБСОЛЮТА, НО БЕЗ УЧАСТИЕ НА РАЗУМА

По повод обществената реакция на тазгодишната матура по български език и литература за 12 клас, в която бяха включени като изпитен материал текстове и въпроси върху системата йога, в столичното читалище „Антон Страшимиров“ (кино „Влайкова“) се проведе лекция-беседа на тема: Изкушението йога в православна България“.

Организатор беше християнското сдружение „Православна общност“. Водещите прот. Сергей Павлов от храм „Св. вмчк Мина“, жк Модерно предградие и отец Георги Спасов, служещ в храмовете „Св. Петка Самарджийска“ в центъра на София и „Св. Николай Чудотворец“ в гр. Бухово, направиха кратък исторически обзор на възникването на йога.

Беше подчертано, че в съвременния свят на стрес и култ към тялото се е изгубил духовният компонент на йога, има дори йога за кучета… Здравословната и прагматична цел обаче подвежда, тя не е целта на заниманията с йога. Асаните и дихателните упражнения са само началото. Целта е съединение с абсолютния разум, със свръхсъзнанието, но за целта човек трябва да се откаже от разума си, а в него се състои нашата безценна свободна водя, дарена ни от Бога, за да бъдем „Нему подобни“.

Лекторите цитираха световноизвестния психолог Карл Густав Юнг (1875-1961 г.), който още навремето предупреждавал, че ако човек се занимава с медитация, може да стигне до психично разстройство на личността. Освен до психични практикуването на йога води и до множество физически травми, изброени по време на беседата.

IMG_9811 Всемирното Православие - ЙОГА – СЪЕДИНЕНИЕ НА ДУШАТА С АБСОЛЮТА, НО БЕЗ УЧАСТИЕ НА РАЗУМАНа въпрос от публиката дали християнският исихазъм има нещо общо с медитацията, духовниците отговориха категорично: разликата между тях е като разликата между рая и ада. В християнската молитва общуваме с личния Бог в пълен разум и Той оживотворява човека, докато в йога общуваме с някакво безлично същество, и то само ако се откажем от собствения си разум. В резултат човек, който практикува йога, се самозатваря в един свой свят, изпада в безразличие и не може да общува с другите. Най-страшното е, че практикуващият йога престава да бъде личност.

Йеросхимонах Димитрий Зографски на свой ред каза, че ако йогите биха искали да стигнат до истинския Бог, а и всеки друг човек, може да постигнат това единствено чрез Православието и по никакъв друг начин. Нищо, свързано с йога, за която сега се води голяма пропаганда, не е безобидно за нашите души. Много хора са пострадали телесно и особено психически, но това не се коментира.

 

Отец Марий Димитров, енорийски свещеник при храм "Възкресение Христово", с. Челопечене, който служи и в Руската църква в София, подчерта, че е много важно, докато е жив, човек да застане на правилната страна. Той цитира св. апостол Павел в посланието му до Ефесяни: „Стани ти, който спиш, и възкресни от мъртвите, и ще те осветли Христос“. Когато ние, християните, сме истински, ще помогнем и на тези, които още не са открили Истината. "Защото под небето няма друго име, на човеци дадено, чрез което трябва да се спасим" (Деян. 4:12) (1,4). Името на Иисус Христос, Сина Божий, Който ни изкупи на кръста.

Видео: Соня Анкова https://www.youtube.com/watch?v=BoMUyxcRnIo&feature=youtu.be