206798.p Всемирното Православие - МИТРОПОЛИТЪТ НА ПИРЕЯ СЕРАФИМ: ЗАНИМАНИЯТА С ЙОГА СА ХУЛА СРЕЩУ СВЕТИЯ ДУХПирейският митрополит е изпратил до храмовете на епархията си послание относно окултната практика на индуизма – йога, пише Romfea.

„Възлюбени в Господа братя и сестри, възлюбени в Господа чеда!

Уважавайки религиозната свобода, гарантирана в гръцката Конституция, но имайки и пастирска отговорност за избягване създаването на атмосфера на религиозен синкретизъм, сме длъжни да изкажем позицията си по повод определения от ООН като „Междунороден ден на йога“ ден – 21 юни, имайки предвид и съответното заявление на Св. Синод на Еладската църква, което напомня на християните, че йога представлява основополагаща практика в религията на индуизма, има много различни школи, клонове, направления, практики и течения и СЪВСЕМ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА „един от видовете гимнастики“, поради което е напълно неприемлива за нашата православна християнска вяра и по никакъв начин не може да бъде свързана с живота на християните“.

Пирейска митрополия, имайки предвид, че на нейна територия съществуват йога-центрове, добавя следното:

  1. Думата «йога» етимологично произлиза от санскритското yuj, което означава «свързване, съединение», «единство» на човека с безличния Абсолют, Единен за индуизма и източните религии. Следователно, йога не е обикновен и невинен метод за релаксация, не е начин за избавяне от стреса и не е метод за телесно благополучие, както това се представя, а е етап от индуистското разтваряне, свързано с антихристиянската теория за преселване на душите и с демоничните божества Вишна, Кришна и Шива.

В многострадалния индуистки Непал няколко дни преди катастрофалното земетресение от 7,8 по скалата на Рихтер, беше извършено невъобразимо религиозно престъпление, когато в жертва на индийските лъжебогове (които всъщност са демони) бяха заклани 250 000 животни

Неотдавна международните новинарски агенции информираха, че в Индия ще бъде извършено човешко жертвоприношение с обезглавяване на петгодишно дете в чест на демоничното лъжебожество Кали от индуистския пантеон.

В различните школи на индуизма наблюдаваме пряка зависимост на практикуващите от индуисткия учител, който ги насочва и променя християнското им име. Всичките многообразни йогистки техники нямат никаква връзка с науката, дори напротив – налице са всички признаци на магията. Заниманията с йога крият много психически и физически опасности.

2. «Новата ера на Водолея», бореща се с Едната, Света, Вселенска и Апостолска Църква, с нашето православие, наводни нашата страна с проповедта за йога, за да ни съблазни с бесовското си учение, че всички религии са еднакви пътища, водещи към една и съща цел.

3. Всички етапи на заниманията са свързани с конкретни демонични практики. Така, изолирайки се от външния свят, ученикът мисли, че се обръща към своя вътрешен свят и се старае да изключи всяко друго усещане.

И ако първоначално в тази бесовска йога ученикът все още запазва някакви елементи на съзнание, то в следващия етап той губи дори своето самосъзнание, не различава нито цветовете, нито мириса, нито звуковете, нито самия себе си, нито другите хора. Това небитие в йога се смята за „изкупление“.

По време на упражненията може да възникнат неестествени явления, произлизащи от бесовете, като телепатия, кръжене във въздуха, общуване с лукави духове и пр. Всичко това потвърждава, че всички тези парапсихологии, йоги и въобще цялото многообразие от форми на медитация се основават върху окултизма, тоест върху демоните.

Призоваваме всички православни християни и особено младежите да се съпротивляват на Новия Ред, да се обединят в своите християнски общини със свещениците, за да постигнат духовния мир и духовния живот на православното християнство.

А заниманието с йога е неприемливо за православните християни, несъвместимо с учението и догматите на нашата вяра, тъй като представлява форма на отричане от православната Истина и хула срещу Светия Дух, водеща до служене на демоните.

С отеческа молитва за вас,

Пирейски митрополит Серафим».