IMG_9849 Всемирното Православие - „ИМА ГОЛЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ РАДОСТТА НА СЪРЦЕТО И КИКОТА“  (Кратък обзор на беседата „Смехът като сектантска "терапия" в йога и в протестантизма“) (2)

С молитва към Светия Дух - да дойде и да се всели в нас, като ни очисти от всяка сквернота и да спаси нашите души, започна вчерашната беседа на тема „Смехът като сектантска "терапия" в йога и в протестантизма“ в Енорийския център при храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" 47) в столицата. Събитието се провежда с благословението на иконом Александър Георгиев, председател на храма.

Между присъстващите имаше и трима православни духовници: архимандрит Теофан, протойерей Сергей Павлов от църквата „Св. вмчк Мина“ в жк Модерно предградие и свещеник Марий Емилов от храм „Възкресение Христово“ в с. Челопечене.

Лекторът д-р Десислава Панайотова – директор на действащия при църквата Център за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий", подчерта, че темата е отглас от последните събития, които притесниха цялата православна българска общественост: включването на теми за практикуване на йога в матурите по БЕЛ и английски език съответно за 12 и 8 клас.

С прожекция на протестантски и йога-сбирки, основани на „смехотерапията“, вниманието беше акцентирано върху две от основните духовни и религиозни течения, които ни призовават много да се веселим, много да се смеем, да обезумяваме, да оглупяваме, за да сме по-здрави, по-успешни и по-щастливи. Подчертано беше, че практикуващите „Смехът от Торонто“ и „Йога на смеха“ (на индиеца д-р Мадан Катария) удивително си приличат по признаците на демонично обсебване и масово истерично поведение, което те приемат за благословение свише.

Официално сбирките се обявяват от техните адепти за социално, нерелигиозно и неполитическо движение за постигане на добро здраве, радост и духовен мир. Но например празникът Холи, в който активно участват смеещите се йоги, е свързан с почитта към Кришна.

Лекторът изрази съжаление, че в тези безблагодатни събрания липсват молитва, покаяние, проповед, истинска духовна радост. Вместо това водещите, които всъщност са добри актьори, запознати със сугестопедията, превръщат присъстващите на сбирките им мъже и жени в смешни, самонасилващи се да се смеят и да се държат ненормално човешки същества, попаднали под хипнотичното им въздействие.

Оказа се, че за жалост, т.нар. социални клубове на смеха вече има и у нас - в София и Велико Търново. На лекцията беше посочено, че главен координатор в България е Силвия Пенчева, ученичка на д-р Мадан Катария. Организират се обучения, бизнес-семинари, тренинг-семинари на фирми, в резултат на които се акумулират огромни печалби.

В света има милиарди депресирани личности, затова бизнесът върви. За сметка на физическото и духовното здраве на участващите. На беседата бяха изброени вредите, които могат да възникнат от т.нар. смехотерапия.

Протойерей Сергей Павлов допълни, че според един от Оптинските старци „има голяма разлика между радостта на сърцето и кикота“. На беседата беше цитирано свидетелството на учителката по йога-смях Деница Александрова, която казва, че в този тип йога й харесва това, че за нищо не мисли, нищо не е сериозно, всичко й е смешно. т.е. свободата на личността тук не е налице, защото човек вече не мисли, а става проводник на други енергии и сили, които от християнска гледна са изцяло бесовски.

Протойерей Сергей Павлов беше поканен да обясни Синдрома на психическия автоматизъм. „Светото Евангелие е категорично по този въпрос. Св. Йоан Богослов казва да изпитваме духовете, откъде са. Плодовете на Светия Дух ги знаем: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, кротост, въздържание. Значи радостта присъства между плодовете на Духа, но едно нещо е радостта от Св. Дух, а съвсем друго нещо е смехът, който видяхме сред сектантските и йога общностите… Дяволът е имитатор, вкл. и на радостта, но плодът от тази радост е обезумяване на човека, истинска форма на духовна прелест и лъжа“.

Д-р Десислава Панайотова цитира откъси от Стария и Новия Завет за преобразяващата радост, която няма нищо с налудничавото смеене.

Беседата завърши с искрен призив на православните християни в България, нашите управници да вземат присърце бъдещето на нацията, което ако бъде отграничено и разделено от светата Православна вяра, ще е смъртоносно като следствие. А ако се прегърне светата Православна вяра и се преоткрие нейното лечебно, възпитателно, духовно-преобразяващо въздействие върху нашия народ, тогава за България ще има благословено бъдеще и нашият народ ще излезе от тази огромна духовна криза, в която се намира.

Накрая всички изпяха тропара на Петдесетница:

Благословен си, Христе, Боже наш, Който показа рибарите премъдри, като като им прати Светия Дух и чрез тях улови света. Човеколюбче, слава на Теб.

Цялата беседа може да проследите във видеото на Соня Анкова: https://www.youtube.com/watch?v=eKmkcyjR1Voь

 

IMG_9850 Всемирното Православие - „ИМА ГОЛЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ РАДОСТТА НА СЪРЦЕТО И КИКОТА“  (Кратък обзор на беседата „Смехът като сектантска "терапия" в йога и в протестантизма“) (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_9847 Всемирното Православие - „ИМА ГОЛЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ РАДОСТТА НА СЪРЦЕТО И КИКОТА“  (Кратък обзор на беседата „Смехът като сектантска "терапия" в йога и в протестантизма“) (2)