2Q== Всемирното Православие - ПОУЧЕНИЯ НА СТАРЕЦА ТАДЕЙ ЗА ПОДНЕБЕСНИТЕ ДУХОВЕ НА ЗЛОБАТАСръбският старец Тадей (1914-2003 г.) е един от великите старци на XX век, „мъдрец и тайновидец”, утешител на народа. Предлагаме ви негови отговори и мисли за тъмния свят на злите духове, почерпени от личния му опит.

Как да се защитаваме от хора, които се занимават с черна магия и ежедневно ни правят такива?

Магията действа само там, където няма молитва и твърда надежда на Господ. При тези, които се молят и имат твърдо упование в Бога, магията е безсилна. При мен идваше една жена, завършила политология, но за удивление беше дълбоко вярваща. Тя се омъжила за човек, който бил вече женен веднъж. Той бил лекар по професия, но първата жена го напуснала месец след сватбата.

Този мъж имал по-голям брат, също лекар, който три пъти се женил, всички жени го напуснали и той решил повече да не се жени. Майка им също била лекар, професор в медицинския факултет, но се занимавала с черна магия. Тя живеела със сестра си и рядко идвала при синовете си. И ето, веднъж дошла при по-малкия син, виждало се, че е нещо ядосана. Изведнъж, обръщайки се към снахата, казала: „Предната жена за месец я изгоних, а с тебе никак не мога да се справя”. Младата жена била вярваща и магиите на свекървата не й причинявали никаква вреда. Тя пращала бесовете да досаждат на снахата, за да напусне сина й, но те не можели даже да се приближат до нея, защото била молитвеница, предана на Господа, вярвала, че Той е неин защитник. И врагът се връщал върху майката и тя не можела да си намери място. Дошла до там, че нападала сина си с думите: „Още ли обичаш това свое дете?” „За Бога, майко, как може бащата да не обича сина си?”. „Все още го обичаш?” Тя е омагьосвала своя син, за да му омръзнат и жената, и детето.

Един ден мъжът се връща вкъщи със сълзи на очи и казва: „Вярваш ли ми, че краката не ме носят вкъщи. Зная, че майка ми прави всичко това, но какво мога да направя?” Той не бил възпитан да се моли на Бога и на него му действали магиите, а на жена му – не. Виждате какво значи молитвата. Когато има твърда вяра в Господ, магията нищо не може да направи. Врагът се връща и отмъщава на този, който го е пратил.

Врагът често изкушава благочестивите отдясно и ги заробва

Неприятелят често пристъпва от дясната страна към благочестивите, не иска веднага да ги удря отляво, защото знае, че ще бъде отхвърлен. Отстрани гледа дали ще приемат това, което ще им „открие”. Той се явява във вид на ангел, на Господ, на светия и разкрива разни тайни и събития. Всичко това са трикове. Както хората нерязко използват трикове, по същия начин и бесовете използват духовни номера.

А как хората да разберат, че това е зло?

 

Хората не могат да го разберат сами. Преди това доста ще си изпатят. Върху им трябва да действа допълнителна Божия благодат, а е нужно и много да се молим за тях. Но и това е трудно, защото, когато се молим за някого, който напълно е завладян от бесовете, ние носим това бреме и демоните се хвърлят върху нас, тъй като молим Господа да избави пленника им от тяхното робство.

 

Заслужил ли е това човекът с предишния си живот?

 

Всеки човек има свободата да се определи. Дадено ни е разсъждение да разбираме какво е о добро и какво е зло. Господ допълва нашите несъвършенства чрез Своята Църква.

... Но нашите спиритисти не искат да слушат какво им говори Църквата, те слушат онова, което им се казва на сеансите. Те са заети страстно със своето дело, а бесовете ги прелъстяват с мисълта за техните добри (външни) дела. Всички сме призвани да извършваме добри дела, но не се спасяваме с тях. Ако така се извършваше спасението ни, не би било потребно Господ да идва, за да ни спасява. Спасяваме се по Божия милост, с Божията благодат. За добродетелните дела ние получаваме награда, но спасението е от Бога.

 

images?q=tbn:ANd9GcQ9zE2OAZvJ93mj6nS18Co9T-JwwPb3LBwgXHBF9zHkhsKjg_T7pA Всемирното Православие - ПОУЧЕНИЯ НА СТАРЕЦА ТАДЕЙ ЗА ПОДНЕБЕСНИТЕ ДУХОВЕ НА ЗЛОБАТАОтче игумене, означава ли това, че когато в човека владее такъв мир, неговото състояние не е добро?

 

Когато човек се намира във властта на демона, в него има дълготраен лъжлив мир, той няма изкушения и бесът не го закача. Нормално е в нас да има понякога мир и тишина, а понякога война. Това е Божие допущение, за да станем силни бойци и да победим злото. Необходимо е време да изкореним злите черти, които от детинство са се закотвили в нас и често се проявяват, докато не придобием духовното изкуство да ги отхвърляме. Нужна ни е помощта на опитни хора, които сами са преминали през тези степени на духовния живот, за да ни обяснят по какъв начин да ги преодолеем и да придобием вътрешен мир.

Свети Исаак Сирин казва: „С всички сили пази своя душевен мир. Не го отдавай за нищо на света. Помири се със себе си и ще се помирят с тебе Небето и земята!”

... Нашият живот зависи от нашите мисли – ако те са мирни, тихи и благи, и нашият живот ще е такъв. Ако мислите ни са разрушителни, няма да имаме мир и покой. Само някой да ни каже нещо, което не е по нашата воля, веднага избухваме. Точно тогава си проличава нашето истинско състояние. А трябва да се научим да бъдем мирни. Какво ни интересува, че някой там се кара? Хората се ругаят, а ние се възмущаваме, като че ли сами участваме, а то си е тяхна работа. Виждате колко сме слаби и не можем да запазим вътрешния си мир.

 

Родителската дума – светиня за децата

 

Поднебесните духове рушат всичко навсякъде, те бъркат и в детския ум. Детето трябва да се възпитава в послушание особено до петата година, защото тогава се изгражда характерът. Придобитите в това време особености важат за целия следващ живот. Родителите трябва на научат децата да бъдат абсолютно послушни, тяхното слово да бъде светиня, когато родителят каже нещо, да бъде „Амин”. Но те не разбират и от детинство ни учат да се противим и да се слушаме: „Кажи на баба и дядо – няма”... ето, с това порастваме.

 

Бесовете действат и чрез животните, за да ни възмутят

 

Понякога поднебесните духове действат и чрез животинския свят, когато искат да разрушат мира в някоя душа. Например човек пасе стадото си, то изведнъж се разбягва насам-натам, а пастирът не може да го събере и се прогневява... Бесовете въздействат и на животинския, и на човешкия свят; приема човек помислите и си мисли, че са негови. Така е и с малките деца.

 

Ако искаш да възпитаваш, първо трябва да се смириш

 

Родителите казват на детето: „Не прави така”, или „Стой тук”, а то не иска, не може да стои спокойно, защото е в процес на развитие и в постоянно движение. Когато сгреши в нещо, майката и бащата обикновено го бият. Но това не е средство да се научи детето да е послушно. Може да има понякога бой, но да е от любов, детето да усеща любов, а не гняв. Ако съветваш някого или искаш да го изправиш в гневно състояние, нищо няма да постигнеш. Ранил си и него, и себе си. На правия път можеш да изведеш детето, да го водиш и съветваш, но трябва първо сам да се смириш. Дори да не приема веднага това, което му казваш, ако му го обясниш с пълна любов, детето ще го приеме, защото е от сърце към сърце. Но ако настояваш на всяка цена да стане както ти мислиш, нищо не се получава. Детето ще расте и ще развива в себе си противене. Когато не иска да слуша, не трябва да се бие, а е нужна обич.

 

С божествената сила хората се защитават от бесовете

 

Господ присъства навсякъде. Затова бесовете не могат да правят каквото искат и повече действат чрез хората. Ние се защитаваме от тях с божествената сила. На човека е дадена огромна сила и ако бяхме мислено концентрирани, падналите духове не биха могли да ни сторят зло. Там, където има молитва, бесовете са безсилни.

 

Какво влияние има човек върху човека?

 

Ние приемаме мисли от онзи, който ни ги отправя. Това става по-бързо от радиовръзка. Докато помислиш, и веднага влизаш в контакт.

Ако не сме в молитва, то нашите мисли се овладяват от човек, който изпитва към нас някакви чувства. Доколкото и ние му отвръщаме с взаимност, тогава попадаме в пълен плен на мислите, затова телесната любов мъчи хората. А ако човек страда, то каква е тази любов?

Злите духове ни заробват по различни начини. Струва ни се, че правим нещо добро, а после се изяснява, че е било по-добре въобще да не мислим за това.

 

За източните религии

 

На Изток и на Запад се разпространиха различни философски идеи – например индийските учения. Под предлог на привидно разтоварване от бурния ритъм на съвременния живот хората „отпускат” нервната си система с помощта на източни техники. Всички източни религии са под ръководството на падналите духове, това е своеобразна магия, от която след това хората не могат да се освободят.

 

Защо на Изток е разпространена тази религия?

 

Човешкият род е изгубил правилното разбиране за Бога. Знаете как на асировавилонците бесовете дали философия, с която да ги държат в своя власт. След това дошъл редът на египтяните, на които „откривали” разни учения. Същото било при гърците и римляните. Мамят и нас, християните. Малък е броят на онези, които вярно и предано служат на Господа. Преподобни Исаак Сирин казва за свое време, че едва един от десет хиляди е предан на Бога.

 

Упражняват йога по целия свят. От образователната програма са изхвърлили вероучението, а въвеждат упражнения по йога. Когато дойде времето, интелектуалците се приемат всичко, което им се предлага.

 

Прераждането е демонска прелест

 

Идеята за прераждането е натрапена на азиатските народи от нисшите духове. С това е попречено на идването на Христа в Азия – защо е въобще идването на Спасителя в света, ако има превъплъщение! Илюзията за познаване на така наречените познати места отпреди (дежа вю) и хора от предишни животи може да се обясни със странстването на духа ни по време на съня, който запомня видяните картини и тези образ могат да изплуват в паметта даже след много години.

 

Душата, която се предала на Божията воля, не се бои от нищо

 

Как да узнаем дали живеем по Божията воля или не? Ето как: ако тъгуваш за нещо, значи не си напълно отдаден на Божията воля, макар външно и да изглежда, че си. Който живее по Неговата воля, за нищо не се безпокои. Когато нещо му е потребно, моли Бога за това и ако не го получи, остава спокоен, като да го е приел. Душата, предадена на Господа, не се бои от нищо – нито от заплахи, нито от разбойници, от нищо. За всичко, което й се случва, казва: „Така е искал Бог”. Ако дойде болест, мисли: „Болестта ми е от някаква полза, иначе Бог не би я допуснал”. Така се запазва мирът в душата и тялото.

 

Магията не действа на тези, които се молят на Бога

 

Аз помня такъв пример: дойде млад човек в много тежко душевно състояние, с него беше приятелят му, който ни разказа какво се бе случило. Младият човек се оженил за много по-възрастна жена, която го привлякла с магия. Той искаше да му прочета разрешителна молитва и Господ го облекчи, веднага му стана по-леко, като че ли се освободи от голям товар... Магията действа там, където няма твърда вяра и молитва, на духовно разсеяни и разбити хора, даже и да са високо образовани. На онзи, който е съединен молитвено с Бога, магията не действа.

 

Ако се обърнем със сърце към Господа, духовете на злобата веднага се отдалечават

 

Поднебесните духове никога не желаят доброто на човека. Ако понякога направят нещо добро, то винаги е планирано така, че да въведат човека в капан, давайки краткотрайна утеха, заробват душата. Ако се обърнем със сърце към Господ, духовете на злото веднага изчезват. Трябва да придобием любов и мир, какво е било до сега – било, от сега да вървим по правия път.

...

Как бесовете измамват хората чрез сънища

 

Въпрос: Често се случва онова, което сънувам, да се сбъдне. Със своя слаб разум успявам да разбера, че това не е Божие дело, а на врага. Между другото, случва се да сънувам някакви неща и се плаша, че ще се случат, както е ставало по-рано.

 

- Бесовете гледат дали човек обръща внимание на сънищата. Те знаят какво влияние имат сънищата върху човека, също знаят какво могат да сторят – например да му докарат някакви неприятности в семейството. Тогава човек почва да вярва на сънищата. Бесовете натрапват тези случаи от сънищата и който се поддаде, става неспособен за живот, постоянно очаква да разбере бъдещето от сънищата.

 

Бесовете управляват тези, които им се предават

 

Сатаната е безплътна мислена сила, а ние – разумна сила с плът. Дяволът не притежава свръхестествена сила над човека и няма право да върши насилие над него, може само да предлага. Но ако човек му се предава, той го държи в своята власт и човекът върши неговата воля. Има много хора, които се занимават с магия, предават се на бесовете и те ги управляват.

 

Ако държим ума си буден и сърцето си твърдо във вярата, дяволът няма достъп до нас

 

Свети Йоан Златоуст учи, че източникът на злото е в нас, затова преуспява и дяволът. Когато държим ума си в трезвение, а в сърцето имам твърда вяра, дяволът не може да ни навреди. Лукавият само подхранва нашите собствени зли помисли. Ако сме завистливи, гневливи, мразим някого, ние сами даваме място на дявола в душата си. Той подхранва тези наши грехове и тогава на нас ни е много трудно да се освободим от тях. Можем така да затънем в някой грях, че да стане наша втора природа. Тогава само Господ може да ни спаси и от нас самите, и от дявола.

В природата всичко е тайнствено, от растенията и птиците до човека, защото навсякъде е Господ. Той открива малко завесата на тайната само на онзи, който истински Го обича, а това по правило е човекът с чисто сърце. Бог и Неговата енергия са непостижими и човекът носи в себе си тази енергия. Когато тези две енергии са в съгласие, настъпва рай на земята, необикновена радост и всеобхватна любов!

Още по темата за пагубното влияние на окултните практики върху човека можете да прочетете в нашата рубрика  

За врачките, гледачките и за вредата от окултизма