Православна психотерапия

37111.p Православна Психотерапия

Бог е дал на човека толкова много сили, за да не сгреши! Самовластни сили! Човекът има вложена от Бога такава сила в него, че дори всички дяволи да излязат от пъкала, не могат да го накарат да сгреши.

24004877_1209661257_powe00121 Православна Психотерапия Автор: презвитера Валя Кантарджиева

 

 “Тялото, бидейки съставено от много, при това нееднакви части, които и сами са съставени от четири стихии, когато изнемогне, има нужда от различни лекарства и при това съставени от различни треви. А душата, обратно, бидейки невеществена, проста и несложна, когато изнемогне, я лекува едно лекарство – Светият Дух, благодатта на Господа Иисуса Христа.”

Преп. Симеон Нови Богослов

 

 

 

В съвременната психология и психиатрия в процеса на разработване на научните теории  все по-ясно се налага търсенето на общи пътища за научно и религиозно разбиране на личността, а в практическата работа на психолози, психиатри и свещеници  се налага взаимопомощ в лечението на болните.

Научните психологически теории за личността се развиват по пътя на описателния подход на основа на интроспекцията, обективно експерименталните методи и материалистическите теории /бихевиористически школи/. Изследването на личността се свежда до отделни операции или обективно регистрирани реакции. Вътрешният живот не се регистрира в експеримента или в най-добрия случай се явява като индивидуален фактор.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре