Неделни проповеди

Голяма радост има на небесата

и за един каещ се грешник,
(ср. Лук. 15: 7).

Благослови, отче!

Благочестиви християни! От днешното Евангелие ще научите колко се радва Бог на грешниците, когато се покаят, и ще видите колко обича праведниците и колко милва грешниците, към които често проявява Своята милост и им помага да се обърнат от греховете си към покаяние.

Не съдете, за да не бъдете съдени

(Мат. 7:1)казва Христос в Евангелието .

Благослови, отче!

След като бил кръстен от Иоан и отишъл в Назарет, Иисус Христос седял там докато Ирод обезглавил Иоан, и след като го посекли, Христос излязъл из Галилея и като повикал със себе си апостолите Петър, Андрей, Иаков, Иоан и другите, ходел из цялата галилейска земя да поучава, да проповядва Евангелието и да изобличава всяка човешка неправда и всяка гордост, както ще чуете сега от Евангелието.

Искайте, и ще ви се даде,

хлопайте, и ще ви се отвори

(Мат. 7:7, Лук. 11:9)

Благослови, отче!

   Благочестиви християни, молитвата е голямо благо за човека, когато се отправя от чист ум и със силна вяра. Защото който се моли с вяра, получава от Бога всичко. А ние, когато се молим и не получаваме, да не скърбим, а пак да благодарим на Бога.

Хубаво, добри и верни рабе!

В малко си бил верен, над много ще те поставя;

влез в радостта на господаря си!

(Мат. 25:21, 23).

Благослови, отче!

Благочестиви слушатели християни! Смъртните грехове са седем: гордост, сребролюбие, блудство, преяждане, завист и леност (мързел), а от тези седем се раждат всички други грехове. От мързела, който не ни оставя да се трудим за спасението си, се ражда гибел за душата и вечно осъждане.

 Голяма радост има на небето за един каещ се грешник

(ср. Лука. 15:7).

Благослови, отче!

Благочестиви християни, както мечките и лъвовете са най-свирепи сред зверовете, така и митарите и неправедните грабители са най-лукавите грешници сред хората, защото митото е неправедно богатство, което прилича на развалена мая, която вмирисва и доброто. Защото ако смесим дори малко неправедно богатство с нашето, цялото става неправедно и често заради неправедното изгубваме и праведното. 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре