Светите мощи  Месеци, след като в гр. Созопол бяха намерени частичка от мощите  на Св. Йоан Предтеча, един от най – красивите морски южни градчета в България бе разтресен от скандал. Общинският съвет в града  гласува антихристиянско решение - в центъра на античния Созопол да бъде издигната 13 метрова позлатена статуя на езическия бог Аполон. Явно, съветниците искат да накарат гражданите и гостите на града да се покланят на идоли. Против подобен абсурд се обявиха от Сливенския епархийски съвет, начело с Негово Високо Преосвещенство митрополит Йоаникий.

 В съобщение до медиите, епархийският съвет излезе със следното становище: “Недопустимо е в православна България , приела християнството преди повече от 1140 години да се възражда култ към езически идоли. Сравнението на кмета г-н Рейзи, че с изграждането на статуята на Аполон, Созопол ще заприлича на Рио де Женейро и Барселона е несъстоятелно,защото в цитираните градове има изградени статуи на Христос Спасителя, а не на някакъв езически бог.” (С пълния текст на изявлението можете да се запознаете тук)

Мощите на Св. Йоан Предтеча бяха намерени на 28 юли 2010 година по време на археологически разкопки в развалините на манастирския комплекс „Св. Йоан Предтеча”. На  1 август Реликвария с мощите на светеца бе разпечатана  от специална комисия.За сайта “Всемирното Православие” археологът проф. Казимир Попконстантинов, който бе част от екипа, намерил при разкопки мощите на Светият Предтеча каза, че противоречие по въпроса дали мощите са именно на Св. Йоан  няма и не може да има. Категорично доказателство за това, според археолога, е надписът върху каменната кутийка, удостоверяващ че това са мощите именно на най – великият сред светците.

На въпроса какво означава за Созопол намирането на тези мощи,  проф. Попконстантинов отговори, че те имат огромно значение за целия български народ. Той сподели още, че до откриването на кутийката не е бил убеден, но е бил уверен, че ще бъдат намерени мощите на светец. А доказателствата, според него, показват че светинята е от ранен период.

Екипът, който работи усърдно по време на археологическите разкопки край Созопол бе от трима души. Това са доц. д-р Костова от Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”,  научен  сътрудник Цоня Дражева – директор на  Регионалния Исторически Музей – Бургас и прод. Казимир Попконстантинов.

И докато в  началото на откриването на мощите желаещите да се поклонят на нетленните останки  се редяха на опашка, проверка на наш екип показа, че днес можеш спокойна да изразиш почитта си към светеца. В момента мощите се намират в църквата “Св. Георги” в античния Созопол. С благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, в скоро време мощите ще обиколят всички населени места в Сливенска епархия. Владиакта обясни, че целта е повече хора да могат да се докоснат до мощите като извор на святост и голяма духовна сила.