hrist_semejstvo Всемирното Православие - Покана за празнично тържество по случай 21 ноември – Ден на християнското семейство

Източник: БПЦ - Българска Патриаршия

 

   На 21 ноември светата Православна църква чества празника Въведение Богородично. Когато малката Мария навършила 3 години, благочестивите й родители я завели в храма и я оставили там да служи на Бога и да се подготвя за великото си предназначение - да бъде Майка на Божия Син.

Празникът Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 г. император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. Храмовата икона „Въведение на Божията Майка” представя 3-годишната св. Отроковица, възкачваща се по стъпалата и влизаща в храма. Изобразеното на тази икона събитие ни внушава, че трябва да водим децата си в храма Божий, от млади години да ги учим на молитва, слушане на Словото Божие, послушание, трудолюбие и служение на Бога и ближните.

 

Българската православна църква е отредила празникът Въведение Богородично да бъде посветен на православното християнско семейство и православната християнска младеж. Християнският дом е мястото, където всеки от нас получава първите познания за Бога и за религиозния живот. Тук ние получаваме и нашето християнско възпитание, което ни прави добри граждани и достойни наследници на Царството Божие.

По този повод Сливенска Митрополия, Община Сливен и Читалище „Зора” организират традиционното празнично тържество, което ще се проведе на 20 ноември 2009 г., петък, от 17 часа в залата на читалище ”Зора”.

Беседа на тема ”СВЕТОГОРСКАТА МЪДРОСТ - ЗА ИЗПИТАНИЯТА В СЕМЕЙСТВОТО” ще изнесе протойерей Павел Гърбов. Деца от школата по изкуствата към читалище ”Зора” ще демонстрират пред своите близки и пред гостите какво са научили по време на обучението си в школата.

Накрая Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий ще каже заключителни думи за тържеството и ще благослови присъстващите. Той ще връчи и наградите на отличените деца, участвали в конкурса на тема „Аз и моето християнско семейство”, организиран от Младежкия просветен център „ ИХТИС” при катедралния храм „Св. Димитър”. Всички деца участвали в празничната програма ще получат от архиерея детска Библия и православно календарче за 2010 година.

Каним православните християни да вземат участие в тържеството.

От Канцеларията на Митрополията