1487674547 Всемирното Православие - СОВА ХАРИС: ОКОЛО 3/4 ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ПРОТИВ РАТИФИКАЦИЯТА НА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯКъм момента съотношението на хората, които смятат, че Истанбулската конвенция трябва да бъде ратифицирана, спрямо тези, които я отхвърлят, е около едно към три, каза на пресконференция Васил Тончев, собственик на социологическата агенция "Сова Харис", съобщава novini.bg.

Той се позова на изследване на агенцията сред 828 пълнолетни българи в страната, направено по телефона в периода между 8-и и 10-и февруари.

Пред журналисти той добави, че вероятно над 99 процента от хората не са чели документа и съдят за него по медиите. Според изследването 22 процента от хората са били свидетели на домашно насилие.

 Около 61 процента от жертвите на домашно насилие са се опитали сами да решат проблема, други 24 процента не са реагирали по никакъв начин, а около 22 процента са поставили въпроса пред домашното обкръжение.

 Съдействие от полицията при насилие у дома са потърсили 12 процента от жертвите, а до съд са стигнали единици, допълни Васил Тончев.

Според проучването 94 на сто от пълнолетните българи смятат, че не трябва да се допуска насилие над жени, а 95 на сто – че не трябва да има и насилие над деца.

Легализирането на трети пол е недопустимо за 73,5 на сто от респондентите, а против гей-браковете се обявяват 70 на сто от запитаните.

Само 11 на сто от хората смятат, че ратификацията на Истанбулската конвенция ще доведе ограничаване на насилието над деца и жени.

 Същевременно според 30 на сто от запитаните конвенцията води до въвеждане на трети пол, легализиране на гей-браковете и отглеждане на деца в хомосексуални семейства.

http://epicenter.bg/article/Sova-Haris--Okolo-3-4-ot-balgarite-sa-protiv-ratifikatsiyata-na-Istanbulskata-konventsiya/147948/2/0