Участниците в конференцията "Атон - уникално духовно и културно достояние на съвременния свят”, във Ваймар осъдиха еднополовите бракове, евтаназията, индивидуализма и стремежа за обогатяване за сметка на другите. Те заявиха, че смятат за истинска свобода - свободата от греха.

 

Дискусията за еднополовите „бракове” започна президентът основател на световния обществен форум „Диалог на цивилизациите” Владимир Якунин. Той предложи в близко време темата да се обсъди широко, включително и в ООН.

„В ООН има документи, в които е записано, че бракът — това е съюз между мъжа и жената... Днес по някаква причина се забравя, че това е прието от световното съобщество. Осиновяването на деца в еднополовите „бракове”, според мен, - е замърсяване на социалната екологична среда, - каза В. Якунин.

„За православния християнин е ясно, че да се достигне обожение (съединение с Бога) чрез брак между хора от един пол е невъзможно", — заяви представителят на атонската обител „Хилендар” йеромонах Доситей.

По думите му, хомосексуализмът е грях и нарушение на Божията воля, която в това отношение е ясно изложена в Библията, и затова еднополовите съюзи не представляват проява на свобода. „Няма свобода без подчинение на Бога, тъй като истинската свобода – това е свободата от греха” – поясни йеромонахът.

Другият представител на Света Гора – йеромонах Аврамий от обителта Симонопетра, дошъл на Атон преди 25 години от Русия, отговаряйки на въпроса за евтаназията, нарече това и убийство, и самоубийство. „Господ дава на човек страдания за очистване на душата. Грижата за болните прави по-чисти и нас самите. Самоубийството е страшен грях... Печално е, че то се легализира. На някого е удобно да няма грижи за болните. Но това ни превръща в зверове”, -  убеден е той.

Форумът, посветен на Света Гора, се провежда в Европа за втори път. В конференцията във Ваймар от 23 до 26 юни взеха участие монаси от древните светогорски манастири Симонопетър (Гърция) и Хилендар (Сърбия) и други представители на духовенството, изследователи и обществени дейци, в това число и жени, за които достъпът до Атон не е разрешен. Това са десетки участници от Русия, Гърция, Германия, Австрия, Белгия, Италия, Великобритания, Украйна, Сърбия, Румъния, България.

Учени, политици, обществени и религиозни дейци разгледаха примера на опита и традициите на Света Гора - Атон, в историята, съдбата и ролята на християнството в съвременна Европа.

Особено внимание бе отделено на съотношението между духовния и интелектуалния живот в християнството, на съвременните духовни практики, дейността на монасите в обителите и зад пределите им, атонската традиция в съвременното изкуство.

Конференцията беше организирана от Световния обществен форум „Диалог на цивилизациите", Международното дружество Приятели на Атон" и Руската църковна православна фондация в Германия.