Цивилизацията срещу човешката идентичност

Най-опасните места за децата в интернет са сайтовете за запознанства, каза днес във Варна Явор Колев - началник на сектора "Компютърни престъпления" в ГДБОП на МВР.
 
 

Mandzaridis_11 Цивилизацията срещу човешката идентичност

 

Автор: проф. Георгиос Мандзаридис

Богословския факултет на Солунския университет 

 

 

 Глобализация, глобализъм, и вселенност, всемирност – това са производни думи от корени със сходно значение, но изразяващи коренно противоположни по същност понятия. Първата група от думи означават насилствено обединение и унификация, докато втората – духовно единство при запазване на личността. Глобализацията отстранява специфичните свойства и превръща личностите и обществата в безформена маса, докато вселенността уважава особеностите на човешките личности и общества и насажда хармония и пълнота на живота. Накрая глобализацията се представя за динамична, защото се свежда напълно до външната дейност, докато вселенността изглежда статична, тъй като насочва своята дейност на първо място към вътрешния човек.

zx350c_446057 Цивилизацията срещу човешката идентичност
Атлантическият океан изобилства с пластмасови отпадъци, повечето от които са с размери от едва няколко милиметра. Това показват резултатите от мащабно изследване на замърсяването на океана с пластмаси, извършено от американски учени, предаде Би Би Си.

 

Mandzaridis_11 Цивилизацията срещу човешката идентичност  Aвтор: проф. д-р Георгиос Мандзаридис 

 

 Глобализацията е сложно явление, което се разкрива на различни нива. Мнозина го свързват с икономиката, и това е разумно, защото на икономическо ниво, особено на финансово-икономическо, глобализацията е достигнала вече стремително развитие. Нещо повече, икономиката е стратегически важна за „силните на деня”, тъй като може да им представи и обезпечи всемирно господство, което в наши дни се свързва със световното могъщество. Въпреки това глобализацията не е само предимно икономическо явление, но тя се разпространява по всички нива на човешкия живот: политическо, нравствено, обществено, научно, културно, религиозно, духовно. Не е трудно човек да се убеди, че глобализацията на икономическо ниво обикновено е подготвена от съответна работа на духовно и културно ниво и след това си остава свързана с тази подготовка.

Средството, благодарение на което преуспява глобализацията в наши дни, е технологията. Съвременните начини за информиране, включително интернет, дадоха нови образци за живот на хората. Те направиха възможно съществуването на променливо и неопределено общество, което може да поддържа себе си без пространствените ограничения и да взема под внимание само хода на времето. Това общество не е даже едноизмерно, а по-скоро изобщо е лишено от измерения, тъй като никакво икономическо, политическо, обществено или каквото и да е друго явление не може да бъде реализирано за някакво определено време, ако не се намира на конкретно място. Глобализацията се осъществява от хора, които установяват връзка един с друг, но нищо повече не ги свързва. Това лишено от измерения общество, което властно се разпространява по целия свят, без да има определено място, може да се разглежда като „утопично” (от гр. лишено от място). Но това „утопично” общество е толкова реално в своето осъществяване и в резултатите си, че не само влияе върху съвременните общество, но и принуждава съвременните общества, които се намират на конкретни места, да се преустроят и преориентират според неговите указания. Така например икономиката, която се изгражда в световното общество, което няма измерения, чрез действията на транснационалните корпорации и борсовите спекуланти, се оказва разрушителна за икономиките на националните и многонационалните сдружения на съществуващите държави. Характерно е, че самата икономика се свива до ниво на финансова икономика и вече няма производствено съдържание, но само парично, т.е. измислено или по-точно казано химерично.

Гледането на много телевизия в детството носи негативни последици в бъдещия живот на хората, заявяват учените от университета в Монреал. Данните от проучване показват, че децата, които на двегодишна възраст прекарат известно време пред екрана на телевизора, на 10 години имат проблеми с обучението, социализацията или здравни проблеми. Прекаленото гледане на телевизия е свързано с дефицита на внимание в кланата стая, по-малко физически упражнения и по-голям шанс детето да стане обект на подигравки от страна на своите съученици, пише Live Science. Учените са достигнали до този извод след оценка на множество ф...

Read more: Новини - ECON.BG

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре