Археологически открития

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

sozopol.org_moshti.jpg Археологичски откритияСв. пророк Йоан Предтеча, Кръстителят Господен, е един от най-почитаните православни светии. Той се родил шест месеца преди Иисуса Христа. Ангел възвестил раждането му (Лука.1:15). С Божия закрила спасен от смърт, каквато постигнала Витлеемските младенци, Йоан израснал в пустинята, дето с пост и молитва се приготвял за великото служение. Носил дреха от камилска вълна и се препасвал с кожен пояс. Ядял акриди и див мед.


Ioann-Krestitel Археологичски откритияНа 30-годишна възраст край река Йордан издигнал глас за покаяние. Народът се трупал да слуша проповедта му и приемал покайно кръщение в Йорданските води. След кръщението на Иисуса Христа, Йоан пак продължавал да проповядва покайно кръщение.

Сам нашият Господ Иисус Христос е подчертавал голямото благочестие на пророка. За съжаление, не всички съвременници на св. Йоан разбирали, че той е свят човек. Някои се изпълвали дори със злоба към него. Порочната царица Иродиада така мразела св. Йоан Предтеча, че се домогнала той да бъде пленен и по-късно убит.

След кончината на светеца учениците запазили неговите мощи, които впоследствие били разнесени по целия свят за благословение на вярващите. Понастоящем частици от тях се намират в различни страни. Други се смятали за изгубени.

През 2010 г. неочаквано за всички част от мощите на св. пророк Йоан Предтеча бяха открити именно в нашата България – на необитаемия остров Свети Иван, близо до Созопол. Не случайно островът носи името на Кръстителя. В древността той не е бил безлюден. Известно е, че през V век тук се е издигал християнски манастир „Св. Йоан Кръстител“. Светата обител привлякла множество монаси и през VIII век станала един от главните духовни и културни центрове на Балканите.

Дейността на манастира продължила и по времето на завладяването на България от Османската империя. Но през 1623 г. той изгорял в пожара при сражението между пирати и турската флотилия. До наши дни са се запазили едва 45 ръкописни книги, написани в манастира. След гибелта на светата обител островът обезлюдял.

През 2009 г. тук започват археологически разкопки. В началото учените намират метални съдове, инструменти за работа с книгите. Чудото се случва на 28 юли 2010 година! Откривателят на мощите проф. Казимир Попконстантинов (син на свещеник, семинарист, историк, археолог и епиграф,носител през 2022 г. на наградата „Златен век“) си спомня и точния час – 13:30! „Самият факт, че е открит надписан реликварий, останал заровен под олтара повече от 1500 години, е достатъчен повод да се направят съответните научни изследвания - датиране и ДНК-анализ“ – коментира тогава той.

Сред руините на древната базилика археологът попада на алабастрова кутия с надпис: „Бог да помага на този, който донесе мощите на свети Йоан Кръстител, 24 юни“. Вътре в кутията открива реликварий от жълт пясъчник с размери 18 на 14 сантиметра, с частици от мощите на светия Пророк и Кръстител Йоан! Находката е предадена в лабораторията за радиовъглероден анализ при Оксфордския университет. Учените потвърждават, че мощите принадлежат на 30-40-годишен мъж, живял през първи век в древна Палестина и употребявал растителна храна.

Откритите мощи край Созопол са подложени на паралелен обстоен анализ с медицински скенер и 3D изображение от доктор Лъчезар Савов. Изследването е заснето от National Geographic и показано във филма „Изгубените мощи на Свети Йоан Кръстител” за най-коментираното археологическо откритие за 2010 г. Филмите на History Chanel, на германската, на бразилската телевизия превръщат находката на проф. Попконстантинов в световно събитие, каквото е и всъщност.

Оглед на находката прави и завеждащият на лабораторията по антропология проф. Йордан Йорданов. Определено е до най-малка точност от кои части на тялото са костите – дясна ключица, пръст на дясната ръка и резец от горната челюст. Установява се, че костите не са с добра плътност и специалистите правят извод, че притежателят им е водил труден живот.

Днес намерената алабастрова кутия може да се види в Археологическия музей на гр. Созопол. А светите мощи, положени в специално златно-сребърно ковчеже са изложени през 2010 г. за всеобщо поклонение в созополската църква „Св. вмчк Георги Победоносец“. През 2011 г. ковчежето с мощите на светеца е пренесено в градската катедрала „Св. св. Кирил и Методий“. Тържественото литийно шествие от храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ до катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, разположен в центъра на стария град, е възглавено от Сливенския митрополит Йоаникий. В шествието взимат участие духовници на Българската православна църква, представители от кметството на гр. Созопол, стотици български и чуждестранни поклонници.

Старинният Созопол с мощите на Йоан Кръстител бе победителят в класацията „Чудесата на България” през 2011 г. И до днес желаещите от страната и чужбина да се поклонят на изпратената по Божий промисъл находка, предприемат пътуване до Созопол, където се намират доказано автентичните мощи на светия Йоан Предтеча и Кръстител Господен!

 

litiino-shestvie-moshti-sveti-yoan-krastitel-sozopol-01-710x533 Археологичски открития

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sozopol.org_moshti.jpg Археологичски открития

 

 

 

Сливенският митрополит Йоаникий с ковчежето с мощите на св. Йоан Кръстител по време на литийното шествие в Созопол

 

 

 

 

sozopol.org_moshti_sv_kiril_metodii_shestvie2 Археологичски открития

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sozopol.org_moshti_sv_kiril_metodii_shestvie Археологичски открития

 

 

 

 

 

 

През 2011 г. ковчежето с мощите на светеца тържествено са пренесени в созополския централен храм „Св. св. Кирил и Методий“. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 

  • %D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB-%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%BF Археологичски открития„В продължение на много години ние се опитвахме да намерим гроба на апостол Филип, който е бил екзекутиран от римляните в Хиераполис преди около 2000 години“, разказва археологът в интервю заNTV.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
1_4230_801980951-300x221 Археологичски открития

Наскоро в гр. Велико Търново бе открит уникален стенописен ансамбъл от първата половина на 15 век край манастира „Св. Св. Петър и Павел" във Велико Търново. Екипът на проф. Николай Овчаров и доц. Хитко Вачев вече приключва едномесечното проучване на терена.  Стенописите са  много добре запазени – върху тях ясно личат изображения на светци и архиереи, както и сцени от Вселенските събори. Още по темата http://dariknews.bg

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
Лондон, Великобритания /КРОСС/ Археолозите доста често откриват древни черепи, но празни. Неотдавна обаче на британските изследователи им провървяло много- в намерения от тях череп е имало мозък, чиято възраст била около 2500 години. Този мозък е признат за най-древния т не само във Великобритания, но и в света. Останките на древния човек били открити в ров, който бил приготвен за новия корпус на Йоркския университет, пише днес Правда. В калта се валял череп, в който учените открили мозък. Черепът лежал в мека глина с лице надолу. Счупванията и следите по него свидетелстват за това, че бившият собственик на мозъчната кутия е бил мъж между 26 и 45 години и е починал от обесване.
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
Лъкове, стрели и дори обувка на 3400 години се показаха под леда

Read more: DNES.BG: Свят

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре