Момент от работата на Събора

С огромна душевна радост премина първото участие на делегатите от БПЦО „Св. вмчк Георги Победоносец” от гр. Орландо, Флорида, като пълноправен член в 36-ия годишен събор на епархията на САЩ, Канада и Австралия. Още с пристигането си делегатите от най-новата енория на епархията Иван Стоянов и Атанас Мегеров взеха участие в утринната архиерейска богослужба, оглавена от Негово Високопреосвещенство Йосиф, митрополит на САЩ, Канада и Австралия.

 

След това в продължение на два дни участваха в работните комисии, където се обсъждаха важни за епархията дела, свързани с нейното развитие и духовно укрепване. Кулминацията на радостното събитие настъпи, когато протойерей Николай Георгиев от завърналата се енория отново под омофора на майката Българската православна църква – Българска Патриаршия прочете поздравлението от Негово Светейшество Българския патриарх Максим до делегатите на събора. Светейшият ни патриарх поименно поздрави всички енории, спомняйки си за своята визита в задграничната ни епархия преди 30 години и с радост поздрави всички ни за отчетените 122% ръст на мисионерската ни дейност.

 

Трогателна беше и речта на нашия високопреосвещен епархийски митрополит Йосиф, който ни напомни, че всички ние, като православни християни, трябва да показваме нашата духовна радост в православния ни живот и да устояваме, укрепявани от вярата ни, в бъдещите предизвикателства пред нашата епархия.

Вече 30 години митрополит Йосиф сее семената на Божието слово, с благодатната сила на което е обединил и направил единни във вярата и любовта много хора, между които и такива с не-български произход, които обичат България, пеят и танцуват нашите народни песни, чудесно изпълняват църковнославянските антифонни песнопения, обичат и се молят за нашият светейши Български патриарх и нашата Църква.

С особено възхищение се срещнахме и опознахме с всички наши събратя от далечната Австралия до Ню Йорк и Бостън, от Аризона до Монреал и Торонто. Нашите нови приятели в Христа ни огряха и вдъхновиха със своя пример и усърдната им работа на „Господнята нива”. Удивени бяхме от активната и плодоносна мисионерска дейност на нашите братя и сестри в Кодиак, Аляска, които събират средства за закупуването на самолет, за да могат да посещават православни християни по отдалечени и труднодостъпни селца в района. Удивени останахме и от изключително добрата подготовка на домакините на Събора – църквата „Св. Възкресение”, от техния чудесен хор и техния пример за истински православен живот. Тяхната енория поддържа активен мисионерски живот, откривайки православната истина на много млади хора - студенти от Харвард, Кеймбридж и много други университети в района. Поддържат и основно православно училище, където техните деца освен светски предмети, изучават изконните ценности на православието.

Накрая след неделната архиерейска служба митрополит Йосиф раздаде за благословение на всички присъстващи иконки с ликовете на новоканонизираните български светци от Ново село и Батак.

На многая лета!

Видеоматериали от събитието можете да видите тук: