c7b2fe45c7f3835f765648715f429b36 Всемирното Православие - В КЕРКИРА СЕ ПРОВЕДЕ ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С МОЩИТЕ НА СВ. СПИРИДОН ТРИМИТУНТСКИ (ВИДЕО)244510.b Всемирното Православие - В КЕРКИРА СЕ ПРОВЕДЕ ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С МОЩИТЕ НА СВ. СПИРИДОН ТРИМИТУНТСКИ (ВИДЕО)На остров Корфу се проведе всенародно литийно шествие с мощите на св. Спиридон Тримитунтски. В него взеха участие голямо множество хора, не само жители на Корфу, но и поклонници от други райони на Гърция и от чужбина.

Както съобщава Православие.Ru, вярващите са преминали през старата част на град Керкира. Мощите на светеца се намирали във вертикално положение в специално приготвена кристална рака. Литийното шествие било възглавено от духовенството на острова в съпровод на много филхармонични оркестри, включително известния оркестър „Свети Спиридон“.

По време на движението по улиците на Керкира не спирал тържественият камбанен звън от всички храмове на острова. По станала вече традиция жителите постилали пътя с лаврови листа, от балконите били пуснати килими.

Да припомним, че през 1716 г. островът е бил обсаден и блокиран от многобройна турска армия. 40-дневната съпротива изтощила всички сили на местните жители. Надявайки се на Божествено застъпничество, безпомощните жители се събрали в църквата на св. Спиридон и със сълзи се молели на светеца. Внезапно на 10 август през нощта се разразила ужасна буря, морето закипяло. Готвейки се за решителна схватка, жителите на острова разбрали за великото чудо, станало през нощта. Очевидци разказвали как свети Спиридон с безброен Ангелски сонм прогонил многобройната турска войска от своя остров.

ТУК може да видите видеозапис на литийното шествие със св. мощи на св. Спиридон Тримитунтски Чудотворец в гр. Керкира на о. Корфу.