По повод пристигането на специално изработеното в дар на българския народ копие на чудотворната светогорска икона с образа на Св. Богородица - „Достойно есть“, отбелязването на 130-годишнината от полагането на основния камък на Патриаршеската катедрала ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“ и 100-годишнината от неговото построяване, както и във връзка с изпълването на 98 години от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия реши честванията да се проведат, както следва:

1. Посрещане на атонската икона на Божията майка – „Достойно есть“ в ПКСХП „Св. Александър Невски“, последвано от молебен към Св. Богородица и Всенощно бдение – 27 октомври 2012 г., събота, начало 17.30 часа;

2. Съборна св. Литургия в ПКСХП „Св. Александър Невски“, отслужена от архиереи на БПЦ - БП, представители на Поместни православни църкви и свещенослужители от Св. Гора – 28 октомври 2012 г., неделя, начало 9.30 часа;

3. Съборна св. Литургия в ПКСХП „Св. Александър Невски“, отслужена от Българския патриарх Максим, представители на Поместни православни църкви, архиереи на БПЦ - БП и свещенослужители от Св. Гора, в края на която ще бъде извършен благодарствен молебен за здравето на Предстоятеля на БПЦ - БП – 29 октомври 2012 г., понеделник, начало 9.30 часа.

Акредитациите за журналисти, фоторепортери и телевизионни оператори следва да се изпратят най-късно до 23 октомври т. г. в Канцеларията на ПКСХП „Св. Александър Невски“ при г-н Стефан Калайджиев, секретар на катедралния храм. За контакт тел. +359 2 9881704, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

03 октомври 2012 19:07, Българска Патриаршия