15 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАНА 67-ГОДИШНИНАТА ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (2)С благодарствен молебен за многобройните Божии благодеяние към нашия народ завърши празничната литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски“ по повод 67 години от възстановяването на Българската патриаршия. Тя беше оглавена от Неговото Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, в съслужение с председателя на катедралата и Главен секретар на Св. Синод на БПЦ, Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим.

В богослужбата взеха участие още архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Пахомий – ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, прот. Николай Георгиев – началник на отдел Връзки с обществеността" при Св. Синод, ставроф. ик. Ангел Ангелов – председател на храм „Св. София – Премъдрост Божия“, представителите на Руската и на Румънската православна църква в София – архимандрит Васиан Змеев и ставрофорен иконом Нелуц Опря, храмовото духовенство, протодякон Иван Петков.

Във величествения храм – символ на София, бяха дошли да почетат празника десетки миряни.

На 10 май 1953 г., като плод на дългогодишните усилия на издигнати български духовници и честни патриоти е възстановено патриаршеското достойнство на стародавната Българска православна църква, която е с ранг на Патриаршия още от 927 година. През перипетиите на двете робства – византийско и турско – преди 67 години изгря отново древната слава на нашата Църква, в чийто основи е положено великото дело на светите Солунски братя Методий и Кирил. Те направиха превода от гръцки на старобългарски език на Евангелието, Псалтира и други богослужебни книги за възхвала на Твореца Бога. От България тръгна евангелската просвета на разбираем език към другите славянски народи, защото: „не само с хляб ще живее човек, а с всяко слово, което излиза от Божии уста" (Мат.4:4).

Обръщение на Българския патриарх Неофит по повод Деня на възстановяване патриаршеското достойнство на БПЦ-БП

Приветствайки се с пасхалния поздрав, пребъдвайки в радостта поради Христовото Възкресение, в четвъртата неделя след Пасха историческата ни памет ни връща към едно от най-радостните и важни събития в най-новата история на Православната ни църква – възстановяването на нейното патриаршеско достойнство. Днес ние се връщаме назад във времето, скоро след като православният ни народ бе изпитал облекчението от вдигането на печалната схизма и възстановяването на общението ни с всички православни църкви, когато оставаше да се направи само още една, последна крачка към възстановяването на историческата истина, като се признае за пореден път най-високото в православния свят патриаршеско достойнство, на което родната ни Църква се е радвала неведнъж в дългата си и превратна история и което поради различни исторически причини и обстоятелства несправедливо ѝ е било отнемано.

Богу било угодно това да стане факт при светителстването на приснопаметния наш предшественик, изтъкнат духовник и историк на Църквата, Светейшия Кирил, който за трети път в историята въздигна жезъла на древните български патриарси от Преслав и Доростол, Охрид и Търновград. Ето защо, 10 май 1953 г. ще остане завинаги в паметта на Църквата ни като една от най-светлите дати в нейната история, ден на радост, заслужена гордост и достойнство. Ден на паметта ни за едно събитие, в което като във фокус винаги ще се събират усилията на всички строители на Православната ни църква: от времето на светеца-покръстител Борис I Михаил до днес. Ден, в който всички ние – свещеноначалие, освещен клир и Божи народ на Българската патриаршия – ще отдаваме дължимото на нашите наистина велики и достойни предци.

Нека свято пазим това вековно, най-високо достояние на Православната ни църква. Да бъдем единомислени, неизменно водени от духа на единството, „докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий,… до пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13). Нека винаги да бъдем водени от онази божествена ревност по съграждането и мисията на Църквата Христова, която са ни завещали нашите предци, като във всяко наше лично и общо дело се водим от примера, завещан ни от тях – основателите и строителите на богохранимата Българска патриаршия.

По молитвите на Пресвета Богородица и всички просияли в светостта дивни Свои угодници от българския род Господ Бог да милва и спасява всички нас!

За много и благословени години! 

Христос воскресе!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ


2 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАНА 67-ГОДИШНИНАТА ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (2)

 3 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАНА 67-ГОДИШНИНАТА ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (2)

4 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАНА 67-ГОДИШНИНАТА ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Текст на обръщението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит: https://bg-patriarshia.bg