Събития

15 Всемирното Православие - СъбитияЗаконът за вероизповеданията няма да стигне до пленарна зала наесен, а ще бъде преразгледан на широка обществена дискусия от археолози, историци и общественици.

Още един от вносителите - депутатът от БСП Васил Антонов, призна пред "Стандарт", че ще оттегли подписа си от законопроекта.

DSC07007%20(300x200) Всемирното Православие - Събития

В неделната утрин на 6 януари камбаните на всички атински храмове бият тържествено и възвестяват предстоящото тържество – Богоявление е! Вярващите християни бързат към своите енорийски храмове, за да вземат участие в празничното богослужение и великото освещение на водата и така да се пренесат преди 2000 години в Израел, където в реката Йордан от св. Йоан Кръстител се е кръстил самият Господ Иисус Христос, давайки пример на всички вярващи за смирение и покаяние.

DSC_0189%20_1600x1200_ Всемирното Православие - Събития

На 16 декември - деня, в който вспомнихме всички отвека починали български патриарси, архиепископи, екзарси, архиереи, йереи, дякони, монаси и православни християни, които със своето служение са допринесли за благото на светата Българска православна църква - бе отдадено специално внимание на четирима наши архиереи, достойни подражатели на приснопаметните ни предци.

Храмов празник на патриаршеската катедрала

С празнична архиерейска св. Литургия патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” отбеляза един от своите храмови празници. На днешния ден, 30 август, се чества Пренасяне мощите на св. княз Александър Невски от гр. Владимир в едноименната лавра в Санкт Петербург, където се съхраняват до днес. 

В заседанието си от 21 юни 2012 г. Св. Синод обсъди и прие Становище с предложения за конкретни промени по проектотекста на Закона за детето, подготвян от Министерството на труда и социалната политика за гласуване в Народното събрание през 2012 година. Проектозаконът предизвика силни и противоречиви реакции в България. В много аспекти той смути и православната църковна общност у нас. 

Проектотекстът все още не се гледа в Народното събрание, но становището на Българската православна църква по него е крайно нужно и затова е очаквано и търсено от обществото с надежда, че то ще съдейства за това философията на Закона за детето да бъде сериозно видоизменена така, че да е в интерес на непреходните семейни ценности и традиции, върху които през вековете се гради стабилността на държавата ни и достойнството на нацията ни. Във връзка с това Св. Синод изпрати приетото Становище до Президента, Председателя на Народното събрание, Министър-председателя, отговорните парламентарни комисии, ръководителите на парламентарно представените групи в Народното събрание и Националната агенция за закрила на детето на Р България.

 

Становището на Св. Синод относно Закона за детето можете да прочетете в:

 

http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=attitude_8.xml

 

~~~

 

Напомняме ви, скъпи читатели, че в своята грижа за подрастващите поколения на България, на 15 юни т.г. Св. Синод прие и Принципно становище относно Законопроекта за предучилищното и училищно образование, одобрен от Министерския съвет на Република България с решение № 271/5.ІV.2012 г., който в момента се обсъжда на второ четене в Народното събрание.

 

Предложенията на Св. Синод относно въвеждането на предмета "Религия" в задължителните учебни часове, както и другите препоръки на БПЦ към Законопроекта за предучилищното и училищното образование можете да прочетете в:

 

http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=attitude_7.xml

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре