IMG_6107 Всемирното Православие - СИНОДАЛНИ РЕШЕНИЯ ОТ 23.01.2013 Г. - СВ. СИНОД ОДОБРИ ИМЕНАТА НА ВСИЧКИ ДЕЛЕГАТИ ЗА ПИЦС`2013Във връзка с Отворено писмо на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, адресирано до Св. Синод, и съгласно решението си от 22 януари 2013 г. - на следващия ден да бъдат разгледани различни писма, изпратени до синодалното ръководство на БПЦ, на заседанието си днес, 23 януари 2013 г.:

СВ. СИНОД В ПЪЛЕН СЪСТАВ РАЗГЛЕДА всички документи от избора на делегатите на Софийска епархия за Патриаршеския избирателен църковен събор (ПИЦС). След обстоен анализ върху произведения в София избор, Св. Синод РЕШИ:

Приема и одобрява цялата документация по избора като редовна. Гласуването по този въпрос завърши с 9 гласа «ЗА» и 3 гласа «ПРОТИВ». Против приемането на Софийските документи са гласували Високопреосвещените митрополити: Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий и Пловдивски Николай. Във връзка с това синодално решение Пловдивският митрополит Николай е заявил, че остава на особено мнение и в тридневен срок ще го представи на вниманието на Св. Синод в писмен вид.

+++

На днешното си заседание СВ. СИНОД ОДОБРИ всички имена на делегатите на ПИЦС, с което процедурата по избора и определянето на патриаршеските избиратели завърши и цялата ни Църква започва да се готви за самото провеждане на патриаршеския избор на 24 февруари 2013 г. В него ще участват общо 142-ма делегати с право на глас за определяне на новия Български патриарх, и по-конкретно:

- 14 митрополити;

- 19 епископи;

- 48 свещеници;

- 13 монаси;

- 11 монахини;

- 32 миряни;

- 3 представители на трите големи ставропигиални (към Св. Синод) манастири в България – Рилски, Бачковски и Троянски;

- 2 представители на Софийската и на Пловдивската духовни семинарии.

+++

Днес така също СВ. СИНОД РЕШИ:

Имената на тримата митрополити-кандидати за патриаршеския престол ще бъдат определени на заседанията на Св. Синод, които ще се проведат на 15 и 16 февруари 2013 г.