ИЗБОР ПАТРИАРХ - 2013

DSC_0057%20_1600x1200_ Всемирното Православие - ИЗБОР ПАТРИАРХ - 2013

  Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит днес отслужи първата си света литургия в качеството си на първойерарх и предстоятел на Българската православна църква . В знак на причастност на нашата църква в каноничното и Евхаристийно единство на светото Православие, в съборно съслужение с Българския патриарх встъпиха официалните представители на всички сестрите православни църкви (Подробен материал - тук)

 В своето слово Патриархът акцентира върху същността и служението на Църквата, а именно върху нейната божестена, съборна и спасителна природа.   

„Моля ви да постъпвате достойно за званието, за което сте призвани, с всяко смиреномъдрие, кротост и великодушие, като се търпите един други с любов и залягате да запазвате единството на духа чрез връзките на мира” (Еф. 4:1-3).

Ваши Блаженства, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, досточтими отци, братя и сестри!

IMG_8687 Всемирното Православие - ИЗБОР ПАТРИАРХ - 2013Днес, 24 февруари 2013 г., в 5.15 часа в Синодалния параклис „Св. цар Борис.започна ранна Утреня и св. Литургия за участниците в Патриаршеския избирателен църковен събор (ПИЦС). След нея изборната урна беше публично запечатана. Започна тайният вот на делегираните от различните епархии на страната участници в ПИЦС – общо 142 души, като с изрядни документи се оказаха 138 от тях. Това правеше изборът валиден.

210px-BG_President_Rosen_Plevneliev Всемирното Православие - ИЗБОР ПАТРИАРХ - 2013

"За първи път в най-новата и демократична история се проведе събор и избор на български патриарх. Обръщам се към вас, за да засвидетелствам искрената си радост от избора ви за патриарх Български и митрополит Софийски", коментира президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

neofit1 Всемирното Православие - ИЗБОР ПАТРИАРХ - 2013

В приемния салон на Синодалната палата делегатите на Патриаршеския избирателен църковен на втори тур избраха за Патриарх на Българската православна църква и Софийски митрополит Негово Високопреосвещенство русенския митрополит Неофит.

Новоизбраният Български патриарх, епархийските митрополити и членовете на ПИЦС ще се отправят в лития за ПКСХП „Св. Александър Невски“, където ги очакват предстоятели, представители на Поместните православни църкви на определените им в храма места, официални гости, избиратели на патриаршеския събор и  миряни.

Файл:Building of the Holy Synod of the Bulgarian Orthodox Church.jpgТехни Високопреосвещенства Русенски митрополит Неофит и Ловчански митрополит Гавриил са събрали най-много гласове при днешния избор на патриарх на Българската православна църква.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре