20140615-4384 Всемирното Православие - ОСВЕЩАВАНЕ НА НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ „СВ. СОФИЯ” В САЩНа 15 юни 2014 г. в Чикаго бе осветена новата Българска източноправославна църква „Св. София” (в Дес Плейнс, щата Илинойс) от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

 

В книгата „Патриаршеско благословение на Акронска и Нюйоркска епархии”, синодално издание, четем, че на Кръстовден 1978 г. приснопаметният отец архимандрит Дамян (Маринов), като енорийски свещеник на църквата „Св. София” в Чикаго, поздравява патриарх Максим (вечна му памет!) с радост, че го посрещат в скромния храм „на малката църковна община”. В отговора си патриарх Максим казал: „Под силата на Кръста Христов и по молитвеното застъпничество на света София да благопреуспявате в добри дела, да се утвърждава между вас духът на единството и братолюбието, да укрепва църковната ви община – за слава на Бога, за радост и утеха на Българската Патриаршия, за ваше спасение в Господа и удовлетворение от достойно изпълнен дълг.” И продължил: „Дано с Божия помощ успеете да построите храм Господен, под чиито свещени сводове да се събират всички българи, живеещи в този световноизвестен град.”

Това молитвено патриаршеско благопожелание, изречено на 14 септември 1978 г. досущ се изпълни в Чикаго на 15 юни 2014 г., когато се освети този „нов молитвен дом” (патриарх Неофит).

Основана през лятото на 1938 г. църковната община „Св. София” чества своята 40-годишнина при посрещането на патриарх Максим. Разбира се, нелеко бе съществуването ? по време на политическите и църковни разпри в Родината и в родната ни Църква през 20-я век. Сред трудностите на времето обаче Българската източноправославна църква „Св. София” успя да надживее изкушенията и с чест изпълни предвиждането на приснопаметния патриарх Максим, по повод на което сегашният ни Светейши патриарх Неофит в поздравителния си адрес до енорийския свещеник иконом Груйо Цонков и председателя на църковното настоятелство д-р Михаил Николов, пише: „Отечески ви благодарим” „за усърдните трудове за кратко време да изпълните молитвената заръка на блаженопочиналия ни патриарх, да намерите свободно място, да организирате сънародниците ни, да построите новата църква „Св. София” и да я благоукрасите с нов иконостас, нови икони, цветна стъклопис.” „Наистина, при вида на цялата тази красота, прекрасно е, че официално сте обявили освещаването ? на 15 юни 2014 г.”

Като поздравява с радостно сърце всички многопотрудили се за построяването и благоукрасяването на храма, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит молитства горещото застъпничество на св. София и трите ? дъщери Вяра, Надежда и Любов пред престола на Бога за полза на българското православно църковно дело в т. нар. Нов свят и за утеха на народа ни, избрал Чикаго за българска столица в Америка.

Да ни е честит осветеният нов молитвен дом, в който ще се проведе Младежката епархийска конференция „Моят живот в Христа (15-20 юли 2014 г.), годишното епархийско събиране на попадиите и дяконисите (16, 17 и 18 юли 2014 г.) и 39-ят Годишен епархийски събор на 18, 19 и 20 юли 2014 г.

В знак на благодарност за многогодишното пастирско служение на отец Груйо Цонков, митрополит Йосиф го отличи с офикията „свещеноиконом” и му пожела още по-големи успехи в Божието дело. Почетени с грамоти за усърдие и неуморна помощ бяха и множество от енориашите, полагащи труд и даряващи средства за благоустрояването на храм „Св. София” и църковния комплекс към него.

 

20140614-4146 Всемирното Православие - ОСВЕЩАВАНЕ НА НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ „СВ. СОФИЯ” В САЩ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20140615-4282 Всемирното Православие - ОСВЕЩАВАНЕ НА НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ „СВ. СОФИЯ” В САЩ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20140615-4310 Всемирното Православие - ОСВЕЩАВАНЕ НА НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ „СВ. СОФИЯ” В САЩ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20140615-4342 Всемирното Православие - ОСВЕЩАВАНЕ НА НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ „СВ. СОФИЯ” В САЩ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20140615-4376 Всемирното Православие - ОСВЕЩАВАНЕ НА НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ „СВ. СОФИЯ” В САЩ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20140615-4428 Всемирното Православие - ОСВЕЩАВАНЕ НА НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ „СВ. СОФИЯ” В САЩ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20140615-4479 Всемирното Православие - ОСВЕЩАВАНЕ НА НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ „СВ. СОФИЯ” В САЩ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20140714-4574 Всемирното Православие - ОСВЕЩАВАНЕ НА НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ „СВ. СОФИЯ” В САЩ

 

 

 

 

 

 

 

 

От Епархийската канцелария в Ню Йорк
Снимки: иподякон Б.Белчев

Източник: www.bg-patriarshia.bg