IMG_0941 Всемирното Православие - ИЗЛОЖБАТА „ЦВЕТОВЕТЕ НА ПРАВОСЛАВИЕТО – ПОЛША” ГОСТУВА В СОФИЯС концерт на певческия хор към катедралата „Св. Никола” в Бялисток, Полша, на 19 септември в църквата „Св. София” в столицата беше открита фотоизложбата „Цветовете на Православието – Полша”. Изложбата се провежда под патронажа на президента на Република Полша Бронислав Комаровски и с благословeниета на Негово Високопреосвещенство Сава, митрополит на Варшава и цяла Полша.

На официалното откриване протосингелът на Софийска митрополия ставроф. ик. Ангел Ангелов преподаде благословията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и подчерта, че величието на съборността на Църквата е именно в това, че сме едно, независимо къде живеем.

„Няма по-висше изкуство от изкуството в прослава на Бога”, каза в приветственото си слово г-н Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община, и пожела успех на изложбата.

Своите поздравления поднесоха и представителят на посолството на Република Полша в България г-н Ярослав Джиеджиц, както и г-н Александър Василюк – главен редактор и координатор на международния сайт ОртФото, основен организатор на събитието. Той сподели, че тази изложба е посветена на Полша, но амбицията на организаторите е "Цветовете на Православието" да се превърне в серия от изложби, показващи красотата на Православието по целия свят, включително и в България.

След концерта в храма гостите се отправиха към моста на НДК, където е разположена изложбата, под акомпанимента на акордеон и с много настроение, песни и танци. Присъстващите имаха възможност да се включат в импровизирания хепънинг и не само да се насладят на великолепните гласове на полските хористи, но и да отнесат в сърцата си топлината и красотата от срещата с Православието в Полша.

До края на месец септември на моста при НДК можете да видите 200 снимки, представени от 57 фотографи, които ще ви поведат на вълнуващо пътуване сред багрите на Православието в Полша. През обектива и най-вече през сърцата на фотографите ще видите църкви, религиозни празници и служби, миряни и духовници.

Преди гостуването си у нас «Цветовете на Православието – Полша» е представена в Европейския парламент, Румъния, Молдова и Украйна, а до края на годината фотографиите ще бъдат показании в Сърбия и Грузия.

+++

Сайтът ОртФото (www.orthphoto.net) е уникално място в Интернет, създадено от професионални фотографи и аматьори, които искат да споделят снимките си, показващи красотата на Православието в целия свят. На сайта има повече от 65 000 снимки от над 70 страни - от Бразилия и Китай, до Сърбия и Уганда. Сайтът е достъпен на 10 езика, включително и на български. ОртФото е място, където не само можете да споделите свои снимки, но и да се запознаете с религиозните традиции и обреди в православните страни по света, да научите нови неща за различни култури и архитектурни традиции, да видите известни личности, свързани с Православието от всички краища на земята.


Текст: Албена Раленкова, редактор за България на сайта ОртФото
Снимки: Мартин Митов