maksim_dorostolski_mitr_slovo Всемирното Православие - Слово обръщение на Негово Светейшество МАКСИМ, патриарх Български към новоизбрания Доростолски митрополит Амвросий 

Източник: БПЦ - Българска Патриаршия

 

Ваше Високопреосвещенство, Високопреосвещени Владико,

След блажената кончина на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Иларион, съгласно Църковния устав и стародавната традиция се пристъпи към избор на нов Предстоятел на овакантената епархия. След като бяха изпълнени всички предвидени изисквания, Църковният епархийски избирателен събор намери от всички кандидати теб за най-достоен за Доростолски митрополит. Ние и Светият Синод днес извършихме каноническия избор и определихме теб за Доростолски митрополит. С братска обич те поздравяваме и с благожелателна надежда те изпращаме да заемеш епархийската катедра.

Отиваш на доброплоден духовен удел на светата ни Църква с трудолюбиво паство на ширното крайдунавско поле. Радвай го и с богата жетва на благодатната духовна нива. Ще те улеснява издавна традиция. Там християнството се е разпространило още през третия век. Запазен е споменът за древни Доростолски мъченици. Преди 1700 години мъченически отдал живота си за вярата в Христа св. Дасий. Историята отбелязва името и на Българския патриарх Дамян там. Като митрополити на Доростоло-Червенската епархия, в пределите на която е влизала и нововъзстановената Доростолска епархия, в последните години са светителствали благодатно митрополитите: Григорий, Василий, Михаил, Софроний, нинездравстващият Неофит, изпълнявайки при различни обстоятелства църковен и родолюбив дълг.

 

Високопреосвещени Владико, досега над малко си бил поставен. Сега отиваш на по-отговорно служение. Старай се да оправдаеш с добър пример и достойно служение високото доверие, което ти е оказано. Уповавай се в молитва, редовно богослужение, трезвение, наставление и обезателно попечение на Божията помощ. „Без Мене не можете да вършите нищо“ /Йоан15:5/ - казва Иисус на учениците Си. Не залягай само на собствените си сили. Приемай съвет и от опитните. „Който слуша съвет, той е мъдър“ /Притч. 12:15/ - казва Премъдрият. Утвърждавай поученията си с дела, особено на любов и милосърдие. По евангелски бъди „Добър пастир“. Бъди любвеобилен, но по съвета на апостола: „Ония, които съгрешават, изобличавай пред всички, та и другите да имат страх“ /І Тим.5:20/. Досега с благословение на митрополита може да си ръкополагал свещенослужители. Сега вече сам ще ръкополагаш, но с решителна отговорност пред Бога и Църквата. Както съветва апостол Павел: „Ръце на никого не възлагай прибързано“ /І Тим.5:22/. Изпитвай, кой с вяра и ясно църковно съзнание желае да получи благодатта на свещенството и кой - за външни облаги. Като член на Св. Синод бъди братолюбив, справедлив, паметлив за обетите, които си дал при хиротонията ти. Преодолявай трудностите в служението на св. Църква. Бъди радетел за църковно единство и многобройно храмостроителство във всяко време. „Който наблюдава вятъра, няма да сее, и който гледа на облаците, няма да жъне“ /Екл. 11:4/.

Върви! Изпращаме те с братска обич! Бог да те укрепва с отеческа помощ! На добър час!