silistra_1_liturgija Всемирното Православие - Първа св. Литургия на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий в престолния град Силистра

Автор: Милен Бакалов 

Източник: БПЦ - Българска Патриаршия

 

 

На 31 януари 2010 г., Неделя на Блудния син, Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий в тържествена обстановка отслужи първата си св. Литургия в престолния си град Силистра. Катедралният храм „Св. ап. Петър и Павел”, празнично украсен и изпълнен с богомолен народ, очакваше новия си архипастир. Пред храма в знак на добрите чувства на добруджанци към епархийския им архиерей беше постлана пътека, обсипана с цветя – символично послание към него – пътят му в Доростолска епархия с Божията милост да бъде една пътека, водеща към Христа, по която митрополит Амвросий ще преведе като духовен водач своето словесно стадо. Всяка негова служба ще бъде един цвят в пътя на спасението, приближаващ към Бога.

При вестта за пристигането на Негово Високопреосвещенство в храма тържествен камбанен звън огласи града и възвести на населението на Силистра радостната вест, че имат свой нов митрополит. Древната Доростолска църква, увенчана с мъченическата кръв на своите мъченици: св. Максим, св. Дада, св. Квинтилиан, св. Юлий, св. Валентиниан, св. Пасикрат, св. Маркиан, св. Никандър, св. Калиник, св. Исихий, св. Емилиан, и върху чиято кръв тя е основана, ликува, че намери своя достоен архиерей.

 

В храма да сърадват на Негово Високопреосвещенство бяха многобройни гости от България и съседна Румъния. За да участват в първата Литургия на новия митрополит бяха дошли: Деволският епископ Теодосий – игумен на Троянския ставропигиален манастир с братята на манастира: йером. Кирил Тодоров, свещ. Стефан Паликаров и послушник Владимир Цанев, Агатоникийският епископ Борис – игумен на Бачковския ставропигиален манастир, архимандрит Григорий – протосингел на Софийска митрополия и представител на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, протодякон Любомир Братоев, представители от Русенска митрополия – дякон Кирил Синев и Милен Бакалов, архим. Йоан – игумен на Лопушанския манастир, ст. ик. Петър Петров – архиерейски наместник в Берковица, прот. Николай Митов от Монтана. Представители от братската Румънска православна църква бяха: епископът на Кълъраш и Слобозия Винченциу с архиерейските си наместници Василе-Еуджен Барз (гр. Кълъраш) и Богдан-Йонуц Станку (гр. Урзичен), свещениците Александру Алин Бадеа, Паул Мариан Анастасе, дякон Николае Даскалу и секретар Василе Михаилъ, свещ. Флавиус Мунтяну от гр. Кодля, игуменът на манастира "Дервент" архимандрит Андрей Тудор, игуменът на „Пещерата на св. Андрей” – архимандрит Козма Миту, монахини от манастира "Циганещи" и манастира в Липница „Св. Йоан Кръстител и св. Дасий”. В съслужението взеха участие архиерейските наместници и почти всички свещенослужители на Доростолската епархия, които бяха дошли да получат първи благослов от епархийския си архиерей.

В храма присъстваха и членовете на Епархийския съвет. На митрополита бе сложена архиерейската мантия и при тържествено пение на „Владику и священноначалника” той пристъпи в храма, където беше очакван от свещенослужителите и богомолния народ. След това Негово Високопреосвещенство "взе време" за св. Литургия. Довърши се утринното богослужение съобразно църковния устав. По време на Великото славословие всички свещенослужители излязоха от св. олтар и заеха своите места според йерархията в центъра на храма. Начело като епархийски архиерей застана митрополит Амвросий. До него бяха и другите трима архиереи: епископите Винченциу, Теодосий и Борис. Като старши архимандрит начало на св. Литургия даде високопреподобният архимандрит Григорий. Ектениите бяха възгласяни от българските и румънските дякони, редувайки се, на църковнославянски и румънски език. Олтарът на просторния катедрален храм едва побра внушителното число на служащите. След архиерейското „Святий Боже” апостолското четиво прочете Илиан Чолев. В центъра на храма неделното евангелие възвести протодякон Любомир Братоев. Евангелското четиво беше притчата за Блудния син, който се отдал на разгулен живот, пропилял имуществото си, но накрая дошъл в себе си и се покаял, като плакал горко. Много са изводите и емоциите, които този вълнуващ разказ създават в нас, но най-главната тема е прошката. Колкото и да сме грешни и колкото и далече да сме се отдалечили от Бога, Той като любящ Баща е готов винаги да ни посрещне с отворени обятия, стига искрено да се покаем. Господ не иска големи жертви от нас – само разкаяние, което в Църквата се извършва с тайнството изповед. След като митрополитът благослови благовестилия евангелските слова, литургията продължи по своя ред.

Наистина величествен беше Великият вход с достолепната колона от свещенослужители. Връчени бяха св. Дарове на служащите архиереи, които поменаха светейшия Български патриарх Максим и блаженнейшия Румънски патриарх Даниел, Светия Синод на БПЦ и Синода на Румънската църква, ктитори, благоустроители и служащи при храма. По църковна традиция Кълърашкият епископ Винченциу помена и Доростолския митрополит Амвросий. Поменат бе блаженопочившият Доростолски митрополит Иларион. Като истински братя в Христа и, изпълнявайки заръката на Господа - да се помирим с брата си преди да приемем Тялото и Кръвта Христови - преди началото на Евхаристийния канон при пение на „Возлюблю Тя, Господи” всички служещи си дадоха братско целувание – знак на мир.

След края на св. Литургия всички се наредиха по старшинство пред иконостаса. Към присъстващите с проповед се обърна Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий, в която подробно разясни смисъла на притчата за Блудния син. Той сподели, че по дълбочина тази притча е едно „евангелие в евангелието”. „Всеки от нас може да е на мястото на блудния син – каза архиереят,– защото всеки един от нас съгрешава, а когато съгрешава, се отдалечава от Бога”.

След разяснението на евангелското четиво той се обърна като Доростолски митрополит към богомолния народ на епархията - да посещават храма, когато има богослужби, да влизат в храма не само когато имат някое нещастие, но и при всяко щастие и успех. Той благодари и на присъстващите представители на държавната и общинска власт и каза: „Ние считаме, че връзките между държавната власт и Църквата трябва да бъдат много здрави”. „Една държава може да преуспява само тогава, когато държавната власт и Църквата вървят заедно” – заяви той. Накрая митрополит Амвросий благодари на всички, дошли за първото му архиерейско служение като епархийски архиерей в Силистра, благопожела им здраве и успехи и им даде архипастирското си благословение. След това приветствие към новоизбрания митрополит отправи Кълърашкият епископ Винченциу, в което изрази радостта си да бъде на този ден в катедралата на старинния Доростол. Той сподели, че р. Дунав не разделя тези, които живеят на дясния и на левия й бряг, но ги обединява. Каза още, че светите Доростолски мъченици със своя мъченически подвиг са осветили целия този Дунавски регион отсам и оттам на голямата река и че вече има създадена духовна връзка между двата съседни града – Силистра и Кълъраш. Епископ Винченциу подари на митрополит Амвросий икона на Господ Иисус Христос –"Добрия Пастир".

Приветствие от името на Община Силистра поднесе и заместник-кметът на общината г-н Веселин Андреев. Прочетени бяха приветствия от г-н Йордан Бакалов – председател на Парламентарната комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите към Народното събрание на Република България, и г-жа Христина Христова – председател на НДСВ. Епархийският архиерей раздаде лично анафората на присъстващите християни, които имаха възможността да поздравят своя нов архипастир.