13"Днес епархийската ни църква ликува, днес нейното изпълнение ликува, защото Бог ни ощастливи с два празника: първо – сред нас е Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, съпроводен от членове на св. Синод и високи гости от поместните православни църкви, дошли да споделят с нас голямата ни радост и второ – днес, третия неделен ден след Петдесетница, за първи път, по решение на св. Синод наБПЦ, отпразнувахме тържествено първата обща служба на Доростолските св. мъченици."

 

С тези думи Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий – домакин на тържеството се обърна към многобройното духовенство и множеството християни изпълнили до краен предел храма и цялото околохрамово пространство, за да прославят заедно с едно сърце и една уста всички знайни и незнайни мъченици, които с кръвта си са осветили тази древна земя. В чест на празника бе осветена икона с 21 знайни Доростолски мъченици. Заедно с патриарх Неофит в празничния за епархията и за цялата Църква ден съслужиха 16 архиереи, 7 архимандрити, десетки свещеници и 5 дякони от цяла България, Русия, Румъния, Гърция, Украйна и Молдова.

В храма, за да споделят празника, бяха дошли и кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов и г-н Стоян Бонев, които приветстваха Светейшия патриарх Неофит и изразиха от името на съгражданите си радостта и задоволството си, че занапред ще имат този нов празник в църковния календар, в който ще се отправят молитви и прослава към светиите, приели мъченическа смърт по тези земи, както и районният мюфтия Мюддесир Мехмед.

 

1

2

3

4

5

7

8

9

10

11