Image_4959094_126 Всемирното Православие - РАЗКОПКИ ЗА ВиК В СИЛИСТРА ОТКРИХА "ХРАМА-МАЙКА НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ"При строителството на пречиствателна станция в Силистра е открит градеж, който според специалистите ще се окаже един от петте най-важни за българската археология храмове, съобщи bTV.

След като през преди четвърт век беше открита епископска патриаршеска базилика на брега на Дунав с всички атрибути на катедрален храм, никой от специалистите не е очаквал, че може да бъде открита още една патриаршеска църква, на 90 метра от първата, също от времето на Първото българско царство.

 

„И забележителното е, че дълъг период от време, сега колегите ще засекат точните археологически данни, те действат съвместно”, коментира проф. д.и.н. Георги Атанасов, археолог в РИМ-Силистра.

Практиката епископските центрове да имат два храма е позната още от раннохристиянско време. Открити са и 30 гроба, които ще разкрият нови данни.

Откритието ще затрудни работите по водния цикъл на Силистра, но местни власти и археолози са решени да коригират проекта експедитивно, за да няма забавяне в сроковете.

„Тук не става въпрос за някаква обикновена градска църква. Тук става дума за храма-майка на Българската патриаршия. За тронния храм на първите български патриарси, което му предава вече голяма историческа натовареност”, посочва още проф. д.и.н. Георги Атанасов.

След като бъде проучен, новооткритият храм ще бъде консервиран и затрупан, очаквайки бъдещи специалисти и солидно финансиране.

Междувременно жители на Силистра се оплакаха от разкопаните улици.  Движението по улицата е опасно за тях.

„Домовете ни вече започнаха да се пропукват. Оградата започна да пропада. Проблемите са сериозни, а предстои дъждовен и зимен период, през който в калта ще е невъзможно да отидем на работа и училище”, съобщава зрителка на bTV.

Снимка: bTV