Z Всемирното Православие - ДА СЕ ПОМОЛИМ ЗА О. ГЕОРГИ ОТ СЕЛО ЖЕГЛАРЦИ Утре, 12 февруари, ще бъде отбелязана 4-годишнината от кончината на отец Георги от Жегларци. Панихидата ще бъде отслужена в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в с. Жегларци. Молим всички православни християни да се помолят за душата на този истински изповедник на вярата!

Бог да го прости! Царство му небесно!

+ + +

О. Георги Пейчев е роден на 22.09.1923 г. През 1965 г. е ръкоположен за свещеник и цял живот служи в селата Жегларци, Кладенци и Орляк в Доростолска епархия. Бог му отрежда служение във времената на атеизма, като Свой избран съсъд го укрепява с благодатни откровения и го дарява с твърда вяра и мъжество да отстоява и разпространява истините на православието – да служи, да проповядва, да опява и венчава, да изповядва – въпреки физическия и психически тормоз и репресиите от страна на властта. На няколко пъти животът му е висял на косъм, грозяло го изпращане в лагер.

О. Георги е живял бедно с презвитерата и шестте си деца. Със силната си вяра в Бога той подготвил за семинарията 21 момчета, от които 18 стават свещеници. Сред тях са неговите трима сина и осем негови племенници. О. Георги съчетава две трудно съвместими добродетели – смирение във всичко, и непреклонност, когато трябва да защити истината за Бога. Един от най-смелите български свещеници от новата ни история, за които едно от духовните му чеда казва: „Дядо Георги е едновременно смирен и железен".

Към кръста на изповедник Бог му дава постничество и пламенна молитва, с която да надмогва и нападенията на демоните. По молитвите му стават чудеса, някои от които са описани в книгата "Святост за България". Бог го надарява и с прозорливост, и с дарбата да изповядва и наставлява. При всички тези трудове и подвизи, о. Георги казва за себе си: „Аз нищо не съм. Бог избира на този свят най-долното, най-нищожното, за да засрами силното. На мене, най-негодния, Той вдъхна смел дух. Нямам нищо свое. Всичко е Божие, а аз съм един селски работник, най-долният българин...

Цитатът е от публикацията „Излезе книга за отец Георги от Жегларци“. Автор на книгата "Святост за България" е игумения Валентина Друмева от Калоферския девически манастир „Св. Въведение Богородично“.

Снимка: Facebook