Пловдивска Епархия

dm_p Всемирното Православие - Пловдивска ЕпархияПо повод на храмовия празник на пловдивския митрополитски храм "Св. Марина" в града ще пристигне частица от мощите на св. Димитър Солунски - ковчеже с дясната ръка на светеца, съобщиха от Пловдивската митрополия.

Светинята ще бъде донесена на 16 юли, в навечерието на празника, от архимандрит Атинагор, протосингел на митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон, Гърция.

dsc_8495 Всемирното Православие - Пловдивска ЕпархияНа 12 март, в този исторически и паметен ден за богоспасаемата Пловдивска епархия, в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” бе тържествено посрещната частица от мощите на светия архиепископ Николай Мирликийски Чудотворец.

DSC_0139a Всемирното Православие - Пловдивска Епархия

В знак на признателност еврейската общност в Пловдив, начело с пловдивския равин и председателя на общността, извърши поклонение пред гробовете на блаженопочившите предстоятели на БПЦ - екзарх Стефан и патриарх Кирил. Групата поднесе венец пред паметната плоча в двора на манастира и цветя на гробовете на двамата архипастири.

IMG_8285 Всемирното Православие - Пловдивска ЕпархияУспешно за децата участници и вълнуващо за учители и родители приключи конкурсът на Пловдивска митрополия в чест на Въведение Богородично. Награждаването на победителите в разделите „Рисунка“, „Есе“ и „Стихотворение“ стана в студиото на Пловдивска православна телевизия. Церемонията ще се излъчи в деня на Християнското семейство и православната младеж на 21 ноември.

1%20________________ Всемирното Православие - Пловдивска Епархия

На 1 септември 2014 г., в новоучредената от Св. Синод на БПЦ-БП в гр. Пловдив Православна духовна академия „Св. св. Кирил и Методий” бе открита новата учебна година за първия випуск студенти. Това висше църковно учебно заведение е продължител на традициите на Духовната академия "Св. Климент Охридски (закрита през 1991 г.) в обучаването на църковни кадри, които да се реализират в структурата на БПЦ като духовници, просветители, административни църковнослужители и др.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре