images?q=tbn:ANd9GcRl2fQnOQZz_bgEUvJ0cUi4lwDAQ0-8peDwuf3mnVdsEeKXS4Iqbg Всемирното Православие - НА НИКУЛДЕН АРХИМАНДРИТ ВИСАРИОН ЩЕ СЛУЖИ  В С. АРДА Автор: Архиерейско наместничество - Смолян

На храмовия празник на църквата в село Арда „Свети Никола”  -  6 декември, Никулден, Светата литургия ще бъде отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.

 

По повод на празник е осигурен безплатен транспорт от Смолян до село Арда за желаещите  да участват в богослужението за възхвала на Свети Николай Чудотворец.  Литургията ще започне в 9,00 часа, а двата автобуса от Смолян ще потеглят в 7,30 часа от Архиерейското наместничество и ще спират на всички автобусни спирки от Смолян до Бункера.

Желаещите трябва предварително да се запишат в  параклиса на Архиерейското наместничество „Покров на Пресвета Богородица”.

След празничната Света литургия в с. Арда  ще  се отслужи и тържествен водосвет за здраве, след който ще има и благословена трапеза.

Допълнителна информация:


Свети Николай Мирликийски Чудотворец

 

Свети Николай Чудотворец  е много почитан светец, заради чудесата, които е правил в прослава на Бога. Той е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на банкерите, на семейството и рода.

Още от дете Свети Николай е бил пример на добродетелност и аскетизъм, доброволно се отказвал от материални блага и ги раздавал на бедни.

След избирането му за епископ на Мира в Югозападна Мала Азия добродетелните му дела непрекъснато се множели. По време на пътуването му до Божи гроб силна буря застигнала кораба и убила един от моряците. С кротка и искрена молитва към Бога Свети Никола успокоил морето и възкресил убития моряк.

Известни са и други добродетелни дела на светеца – когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си за робини, Св. Николай тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от срамна участ. Той откупувал и други хора от робство.

Свети Никола завършил тихо и блажено земния си живот през 342 г. След смъртта тялото му останало нетленно и излъчващо струи на благодатни изцеления и чудеса. През 1099 г. мощите му били пренесени в град Бари, Италия. В чест на светеца-чудотворец се правят тържествени богослужения от християните в целия свят.

 

Църквата в село Арда


Църквата „Свети Никола” в Арда е построена от март до декември 1874 г., а осветена след пълното й обзавеждане по канон на 26 юли 1882 г. Заслуги за издействане на ферман за построяването й има родолюбецът Васил Ангелов Стайков, образован в Гърция, заедно с баща си Ангел. От предание жителите на селото знаят, че преди помохамеданчването на Родопския край в Арда е имало малък метох с параклис, в който идвали на богослужения духовници от Райково и Устово. Известни са заслугите за запазване на християнството тук  и на йеромонах Григорий /поп Глигорко/ от Атон.

Състоянието на храма много бе подобрено преди две години след ремонт на покрива на църквата от община Смолян и боядисването на фасадата и камбанарията от гръцкия бизнесмен Димитрис Алексудис, стана жител на селото.

По думите на кмета на Арда  Емил Башев, чест е за хората от това родолюбиво родопско село празничната Света литургия за Никулден /храмов празник на църквата/ да се оглави от новия духовен  водач на Родопите архимандрит Висарион. На празника се очаква да дойда и гости от съседна Гърция, почитаща светеца и приятелските отношения с България.

 

 Снимка: Смолян Днес