2727 Всемирното Православие - ДЯКОНСКО РЪКОПОЛОЖЕНИЕ НА ТОДОРОВДЕН  В ПЛОВДИВ

Измина първата седмица от Великия пост в Православната ни Църква. През цялата седмица четирите части от  Великото  Повечерие с канона на св. Андрей Критски бе отслужено  от  Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай. В петък  най – младият владика в Българската Православна Църква водеше Преждеосвещена св. Литургия в съслужение със свещеници от епархията. Вечерта в катедралния храм „Успение Богородично” бе отслужена  и първа статия на Акатиста на Св. Богородица. За сладкогласното молитвено песнопение допринесе хорът на пловдивската Света митрополия “Св. Ап. Ерм”.

 Акатистът възниква като победна и благодарствена песен към Пресвета Богородица. Названието акатист идва от  гръцката дума “ акатистос – неседален”, т.е. песнопение, по време на което не се седи. Акатистът се състои от 25 отделни песнопения - последователно редуващи се 13 кондака и 12 икоса. Всеки кондак (освен първият) завършва с възгласа "Аллилуия", а всеки икос - с възгласа "Радвай се".Предполага се, че най-ранният акатист - този към Пресвета Богородица - е написан в края на VI век. Като най-вероятен негов автор се сочи преподобни  Роман Сладкопвец. Най-ранният му превод е свързан с  Кирило-Методиевата епоха - края на Х век. Вероятно в края на XIII - началото на XIV век е създаден акатистът към Пресладкия Иисус. Съществува предположение за възможна връзка на този акатист с атонското монашество и практиката на исихазма.

 

На следващият ден когато Православната ни Църква чества паметта на Св. Великомъченик Теодор Тирон празничната  Златоустова  св. Литургия оглави отново Владика Николай. Стотици християни взеха съучастие в службата. Част от тях пристъпъха към Светите дарове и се причастиха за прошка на греховете и за вечен живот.  По време на богослужението бе извършено дяконско ръкоположение. Новият дякон на епархията е секретарят на Пловдивската Духовна семинария – Ангел. Той е завършил с отличие духовното училище , а по – късно и Богословския факултет на Софийския университет. Преподаватели и семинаристи присъстваха на поредното дяконско ръкоположение в епархията.Митрополитът благодари на миряните и им пожела мирен, успешен и благословен ден.

 

В първата  Неделя на Великия пост – Православна Неделя бе отслужена Света Василиева Литургия. В Катедралния храм “Успение Богородично” в Стария град  в  8 часа молитвеният звън на камбаните призова християните да вземат молитвено участие в богослужението.  Четири часа и половина продължи светата литургия с чинно последование, отслужено от пловдивския митрополит Николай.  В края на службата чрез анатема бяха отлъчени от църквата всички онези, които изопачават православната вяра – еретици, гледачки, баячки. Анатемата ще бъде отменена,  ако тези хора се покаят за делата си и започнат да служат на истинния Бог.  Владиката призова миряните да не отстъпват от Православната вяра, защото единствено тя е спасителна. Дядо Николай каза още, че трябва да се молим за тези заблудени хора, за да могат те са се обърнат към истинния Бог и да станат част от светото ни Православие. Митрополитът припомни на християните, че на Господ не ни оставя в трудни моменти и че трябва с чисто сърце и силна вяра да се уповаваме на него.