P1150007 Всемирното Православие - ПО ПОВОД ПАМЕТНИКА НА ПАТРИАРХ КИРИЛ, ОТКРИТ В ПЛОВДИВ

Какво се случва в душата на човек, та затаява дъх и след години, когато си спомни за нещо добро, за нещо свято? Къде се крие десетилетия в сърцето ни онова тихо, дълбоко огънче, което е сгрявало студените ни дни и пламва изведнъж  в очите сега по повод на един паметник? Възрастна дама в Пловдив предизвика тези мисли… Пресрещайки шествието от театъра, където се проведе научната конференция за нашия патриарх Кирил, към градската градина, където щеше да се открие паметник в негова чест, тя попита какво се случва. Разбирайки отговора, засия буквално с думите: ”О, Патриарх Кирил …” И се включи в шествието.

     Този  възклик говори много. Той дава надеждата, че независимо кой как оценява сега нашия православен живот и носители му, след време истината  ще е реална. Посветените на Бога духовници ще имат винаги място в сърцата на хората. И за тях ще се възкликва с „О…” Защото не са били горе, а долу при нас, при хората и са светили с Горната светлина и са давали надежда, че и ние можем да се стремим нагоре.

     Негово Светейшество Кирил, Патриарх Български, ни събра отново по повод 110 години от рождението  и 40 години от  блажената си кончина, за да потръпнем – от милост, от възторг, от смирение и благодарност, че сме го имали. Тази светла личност в българската ни история и православната ни църква вдъхновява не със затворен в храма живот, а с разгърнатата си визия, с многостранната си дейност. Академик, доктор на богословските науки, изследовател, писател, защитник на мира и спасител на пловдивските евреи. Държавата ни го удостоява два пъти с високото отличие орден „Народна република България” – І степен, орден „Кирил и Методий” – І степен. Удостоен е със званието „Народен деятел на културата”, достойно е приет за редовен член на Българската академия на науките. И всичките тези оценки по време на атеизма у нас… Нима се е предал?

     Патриарх Кирил е признат като  пример за светъл живот, отдаден на Бога и на православната ни църква. Под негово ръководство /1953-1971/ църквата ни  се консолидира канонически с целия православен свят и издига своя авторитет, колкото и да е трудно по онова време открито да се проповядва у нас християнството. Как го е постигнал? В синхрон между богослужба и живот в обществото, без да се засяга духовността му. Близко до хората, живот за хората… Като митрополит на Пловдив преди да стане патриарх създал 5 сиропиталища и 4 трапезарии, развивал активна социална благотворителна дейност. Има принос за спасяването на пловдивските евреи през 1943 г. Помни се заканата му, че ще легне на релсите и няма да позволи влакът с евреи да потегли за депортация.

     „О, Патриарх Кирил…”  Тази светла, високо нравствена и смела личност, призвана да въздига духа на българската нация! Не случайно, освещавайки паметника му, митрополит Николай каза, че той ще припомня на хилядите минаващи, че, за да я има държавата ни, това е благодарение на църквата и на нейните синове, които не с меч, а с проповед и духовна святост са бранили родината ни по време на робство и по време свободно, но бездуховно.

 

 P1150012.JPG - 67.36 Kb

 

 P1150019.JPG - 65.41 Kb

 

 P1150025.JPG - 60.63 Kb

 

 P1150039.JPG - 68.75 Kb

 

 P1150040.JPG - 66.37 Kb

 

 P1150041.JPG - 68.50 Kb

 

 

 P1150043.JPG - 61.41 Kb

 

 

 P1150045.JPG - 76.62 Kb