Дядо Николай посрещна урната с мъчениците, хиляди се наредиха за благословия

Мощите от 14 000 мъченици пристигнаха в Пловдив. Те са от младенците, избити от Ирод във Витлеем и околностите непосредствено след Рождество Христово. Безценните тленни останки бяха посрещнати лично от Пловдивския митрополит Николай в местната епархийска църква "Света Марина". 

Заедно с владиката в двора на митрополитския храм за посрещането се събраха близо 300 свещеници от града и много деца, а камбаните известиха, че светите мощи идват точно в 17 часа. Донесоха ги монасите от манастира "Преподобни Йоан Руски" на Касандрийската епархия към Гръцката православна църква. Урната бе поставена в центъра на митрополитския храм в Пловдив, за да имат възможност всички желаещи християни да се поклонят и благословят от светите младенци. След посрещането на мощите митрополит Николай отслужи празнична вечерня. Днес в "Света Марина" ще се състои Божествена света литургия, чието начало е в 9 часа. Светите мощи ще останат в града до 16 часа, след което ще бъдат занесени в Асеновград и положени за поклонение в храм "Св. Николай Чудотворец". Пловдивската митрополия е изготвила програма за посещението на светите мощи в различните градове на епархията. Освен в Асеновград те ще бъдат занесени и в Пазарджик. Датата е 11 януари, а мястото - храмът "Успение Богородично". В Панагюрище в църквата "Въведение Богородично" ще бъдат на 12 януари. На следващия ден сутринта ще отпътуват за църквата в "Св. Петър и Павел" в Сопот. Докато мощите са оставени за поклонение в тези храмове, те ще работят и през нощта, за да могат колкото може повече вярващи да се докоснат до тях за благословение.
Ели Куманова


вести
Ученичка би студенти на олимпиада
Десетокласничката от природо-математическата гимназия "Н. Обрешков" Катерина Найденова скри топката на студенти на Световната олимпиада по физика в Индонезия WoPho. "На това състезание, което завърши преди дни и се нарича олимпиада на олимпиадите, защото участват само носители на златни и сребърни медали, Катя и другият български участник Момчил Молнар от Русе спечелиха второто място", съобщи известният казанлъшки физик Теодоси Теодосиев-Тео. На една от практическите задачи на олимпиадата в индонезийския град Матарам на о. Ломбок нашето момиче получило най-точен резултат и лично авторът й - известен китайски физик, я поздравил за отличния резултат. 

15 лева куверт за Бабинден
Туристическият бранш край морето обяви оферти за предстоящите празници, като към момента атрактивно предложение за празнична вечеря на Бабинден, който масово се чества по стар стил на 21 януари, се радва на интерес, установи "Стандарт". Предложението е на хотел "Лотос" в Балчик, като оттам заявиха, че все още има свободни места в ресторанта. Който пък пожелае и нощувка, може да резервира такава срещу 30 лв., като в цената е включена и закуска. Пакет от една нощувка със закуска и празнична вечеря за Свети Валентин е на цена от 50 лв. 

 

 Източник: http://standartnews.com