Във връзка с продължаващата дискусия около статута на църквата „Света великомъченица Неделя” в гр. Батак („Баташката църква”), ненужно подстрекавана от заинтересовани кръгове, заявявам категорично следното:

1.    Сградата на църквата „Св. Неделя” в гр. Батак е предадена в собственост на Българската православна църква, в лицето на Пловдивската митрополия, с решение на Общинския съвет на Община Батак, гласувано с единодушие, на база на предварително съгласие на Министерство на културата на Република България. Законността на прехвърлителния акт се признава и потвърждава от комисията на Министерството, проверила храма.

2.    В молбата си за прехвърляне на собствеността върху сградата, отправена до Министъра на културата на 13.04.2011 г. изрично посочих, че, както е било в миналото, така и занапред тя ще се използва като действащ храм. Което след канонизацията на Баташките мъченици е задължително. Никога в отношенията между Църквата и държавните власти не е имало двусмислие по този въпрос.

3.    В църквата „Св. Неделя” в Батак Богослуженията никога повече няма да спрат. Пред мощите на Светите баташки мъченици, ежедневно ще се отслужват вечерня, утреня и Божествена света литургия, по начина, предписан от каноните на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква. В тази църква Светите тайнства венчание и кръщение няма да се извършват.

4.    По всяко време църквата „Св. Неделя” ще е отворена за посещения.

5.    За напред входът в църквата ще е безплатен. Никога и при никакви обстоятелства няма да допусна от българските деца, а и изобщо от който и да е посетител, да се изисква да си купуват билети, за да пристъпят в тази национална светиня.

6.    Храмът ще се поддържа в каноничен вид за Богослужение, със средства на Пловдивската митрополия и с доброволни пожертвувания на миряните.  Светите икони, свещената утвар и църковни принадлежности поставени в храм „Св. Неделя” няма да бъдат изнесени, тъй като е невъзможно баташките мъченици да бъдат разканонизирани. Никакви ремонти и реконструкции няма да бъдат правени.

7.    Категорично се противопоставям на всякакви опити за внасяне на елемент на междурелигиозен конфликт по отношение на Баташката църква и изразявам дълбоко недоумение към изразеното от председателя на патриотичната организация ВМРО виждане, де факто противопоставящо религиите в България. Българската православна църква е един от стожерите на религиозния мир в страната и ще остане такъв и в бъдеще. Това е безусловно и моята лична позиция.

В заключение призовавам всички отговорни фактори към мъдро и отговорно отношение пред Бога към светостта на Баташките мъченици и към историята на нашия народ, защото продължаването на тази светотатствена дискусия пред лицето на Светите баташки мъченици, невидимо и неумолимо разяжда моралните устои на обществото. Евентуални технически въпроси по опазването на сградата Пловдивската света митрополия е готова всякога да обсъди с компетентните органи. Спокойно и в дух на разбирателство, на базата на посочените по-горе принципи.